Noutăți

Fosile de mamut descoperite la Manoleasa (jud. Botoșani)

Într-un fel, este confirmat faptul că Moldova se află pe traseul de migrație de acum zeci de mii de ani a marilor mamifere ierbivore ce veneau dinspre Siberia, în iernile grele. Șiruri nesfârșite de mamuți, aceste tancuri vii ale preistoriei, treceau pe aceste meleaguri. Din miile de exemplare ce se aflau în migrație, unele cedau și rămâneau în pulberea drumului, ori datorită bolilor, ori datorită vârstei, sau a atacului prădătorilor și vânătorilor.

Astfel, în zilele noastre, se mai pot încă descoperi oase fosilizate ale acestor uriași. În judeţul Botoşani, pe malul Prutului, în luna martie a anului 2018, trei săteni din localitatea Manoleasa au făcut o descoperire importantă. Mai precis, „este vorba despre oasele de dimensiuni impresionante ale unui mamut vechi de aproximativ 20.000 – 30.000 de ani”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Aurel Melniciuc.

Oasele au fost descoperite în timpul unor lucrări de extragere a pietrişului din albia pârâului. „În comuna Manoleasa, la confluenţa unui pârâiaş cu râul Prut, localnicii au descoperit fragmente osoase aparţinând unor mamuţi datate probabil cu 20.000- 30.000 de ani în urmă. Sunt fragmente de molar, mandibulă cu dinţii specifici mamutului şi un fragment de vertebră, descoperite în urma săpăturilor de extragere a pietrişului în malul apei”, a mai susținut Aurel Melniciuc.

Descoperirea nu este întâmplătoare, spun specialiştii, zona fiind renumită pentru vestigiile paleolitice unicat în România. Iniţial, aceștia s-au speriat şi au fugit să-l anunţe pe edilul comunei. Imediat, primarul din Manoleasa a anunţat Direcţia de Cultură Botoșani, iar arheologii au ajuns la faţa locului. S-a constatat că de fapt sătenii din Manoleasa au dat peste oasele unui mamut, care a trăit în zona de nord a actualului judeţ Botoşani acum câteva zeci de mii de ani. „Am trimis un arheolog la faţa locului, am cules acele resturi de mamut, pe care le vom trimite la Iaşi pentru determinări mai exacte”, a mai adăugat reprezentantul muzeului. Această descoperire vine să întărească statutul de „tărâm al mamuţilor”, atribuit în urma găsirii a numeroase vestigii paleolitice pe teritoriul judeţului Botoşani.

Manoleasa este o comună din județul Botoșani, formată din satele Bold, Flondora, Iorga, Liveni, Loturi, Manoleasa (reședința), Manoleasa-Prut, Sadoveni, Șerpenița și Zahoreni. Comuna ocupă o poziție centrală pe latura estică a județului, în zona adiacentă a lacului de acumulare Stânca-Costești, în zona de vărsare a Volovățului în Prut.

Conf. Univ. dr. George V Grigore

Surse: monitorulbt.ro; adevărul.ro; libertatea.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii