Noutăți

Fosila care schimbă istoria Pământului. Are o vechime de 4,28 de miliarde de ani, fiind la fel de bătrână ca și planeta noastră. De când există viață pe Terra?

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au găsit cele mai timpurii dovezi ale vieții pe planeta noastră, ceea ce înseamnă că primele forme de viață ar fi existat pe Pământ cu sute de milioane de ani mai devreme decât se credea anterior. Pe coasta Quebecului, în zona Belt Supracrustal Nuvvuagittuq, oamenii de știință au descoperit cea mai veche fosilă din lume, aceasta având 4,28 miliarde de ani! Nu este o formă de viață mare, ci doar o bacterie microscopică, care era mai mică decât lățimea părului uman, dar descoperirea este foarte semnificativă.

Descoperirea este foarte interesantă, deoarece arată că aceste forme de viață se găseau pe Pământul încă de la formarea sa de acum 4,54 miliarde de ani. Oamenii de știință cred, de asemenea, că această descoperire oferă dovezi puternice că organisme similare ar fi putut exista și pe Marte, care în acel moment avea încă oceane și o atmosferă similară cu ce de pe Terra. Studiul a fost condus de Matthew Dodd, de la University College din Londra, și cofinanțat de NASA.

worldoldestfossil

 

Marte și Pământul timpuriu sunt locuri foarte asemănătoare, deci ne putem aștepta să găsim urme ale prezenței vieții pe ambele planete în acest moment. Știm că viața a reușit să evolueze rapid pe Pământ. Deci, dacă avem o evoluție a vieții în sistemele de aerisire hidrotermale, poate chiar și cu 4,2 miliarde de ani în urmă, când ambele planete au avut apă lichidă pe suprafața lor, atunci ne-am aștepta ca ambele planete să-și dezvolte astfel de forme de viață timpurie.“, a declarat Matthew Dodd. Înainte de această descoperire, cele mai vechi microfosile raportate au fost găsite în Australia de Vest și datează cu 3,4 miliarde de ani în urmă.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/worlds-oldest-fossil-almost-old-earth-life-present-earth-much-longer-previously-thought/

sursa: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/03/01/oldest-fossil-ever-found-earth-shows-alien-life-mars-likely/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii