AIM radionica curs online

Noutăți

Por Bazhyn – cetatea misterioasă din Siberia, construită acum 1200 de ani, care dispare, treptat, sub ape

Pe o insula izolata din lacul siberian Tere-Khol, aflat la granita cu Mongolia, se afla ruinele unei structuri cunoscuta sub numele de „Por Bazhyn” („Casa din pamânt, în limba Tuvan).

Ea a fost descoperita în secolul al XVIII-lea, însa explorarea ei a început mai târziu, în veacul al XIX-lea. De atunci, cetatea nu a încetat sa îi fascineze pe experti, care nici pâna în momentul de fata nu îsi pot da seama cine a construit-o si de ce. Fortareata a fost explorata pentru prima data în anul 1891, de catre un arheolog rus.

Acesta si-a dat seama ca ea prezinta numeroase similitudini cu cetatea Kara-Balgasun, prima capitala a Imperiului Uighur, care si-a exercitat influenta în aceasta zona în perioada secolelor VIII-IX d.Hr. Prin urmare, cercetatorul a considerat ca Por Bazhyn a fost construita tot atunci.

Primele excavatii au avut loc de-abia dupa 60 de ani. Atunci, coordonatorul santierului, arheologul rus S.I.Vainshtein, sustinea ca a identificat în sapaturi elemente arhitecturale chinezesti caracteristice Dinastiei Tang (618-907 d.Hr.).

Mai mult decât atât, cercetatorul era de parere ca cetatea fusese construita de catre cel de-al doilea conducator al Imperiului Uighur, Boyan-Chur, în anul 750 d.Hr.

Citește mai mult: Mixdecultura


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii