Noutăți

Formula lui Eratostene. Cum a calculat matematicianul circumferința Pământului acum 2 000 de ani?

Eratostene a fost un matematician, poet, geograf și un astronom antic excepțional. S-a născut la Cirene, actuala Libie, însă mare parte a vieții și-o petrece în Atena. Acesta pune bazele geografiei matematice, devine membru al Academiei din Alexandria și reușește cu o precizie extrem de mare să măsoare circumferința Pământului. Cum a reușit Eratostene să calculeze acest lucru acum mai bine de 2000 de ani?

savant

Potrivit cercetărilor pe care le face, consultând mai multe documente din biblioteca din Alexandria, descoperă faptul că la solstițiul de vară razele soarelui coboară la amiză direct vertical într-o fântână din Syene, sudul Egiptului. Deși informația ar putea părea irelevantă pentru mulți dintre noi, Eratostene, face el însuși un experiment în fix aceeași dată, în Alexandria, la aproximativ 787 kilometri nord de Syene, actualul oraș Aswan. În urma cercetării descoperă că aici, în Alexandria, unghiul de înclinare a razelor soarelui era de aproximativ 7,2 °, la aceeași oră la care în Syene coboară perfect vertical. Plecând de aici, de la această descoperire, el a calculat diametrul și circumferința Pământului.

Formula lui Eratostene

Dacă razele soarelui au o înclinație de 7,2 grade la aproximativ 800 de km, la 360 de grade câți km sunt parcurși? Rezultatul: aproximativ 40.000 de km.
Eratosthenes

Astăzi, măsurătorile moderne, ne arată faptul că Pământul are o circumferință de 40.075 km la ecuator și o circumferință meridională de 40.007 km.

Tot același Eratostene a soluționat problema duplicării cubului construind un aparat numit mesalobon și a elaborat un calendar bisect pentru Egipt, din anul 238 î.Hr.

sursa:k12science.org/

sursa: yahoo.com

sursa: teachers.org

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

10 Comments on Formula lui Eratostene. Cum a calculat matematicianul circumferința Pământului acum 2 000 de ani?

 1. cetățeanul tulburat // 23 mai 2016 at 10:34 // Răspunde

  Am și eu o întrebare stupidă…Cine a inventat matematica pe planeta asta?!

 2. Am si eu o intrebare la fel de stupida :)))
  In vremea lui Eratostene pamantul nu era plat?

 3. Pamantul pe atunci nu era plat!!! Acuma este! 🙂

 4. Normal ca pământul este plat . Nu sa descoperit nici o rază atat pe uscat cat si pe oceane.

 5. fantastic!!!
  …:-)

 6. Pana si cineva de acum cateva milenii stia ca Pamantul e rotund! Acuma mai sunt unii care cred ca e plat si o tin tare cu asta! Oricum o discutie de acest fel nu duce nicaieri ca nu ai cum sa schimbi opinia altuia!

 7. Problema nu consta in faptul ca pamantul este plat sau rotund, ci in faptul ca-n secolul XXI mai exista oameni care nu inteleg nici macar notiuni elementare de geometrie plana.
  Erastotene nestiind distanta pana la soare – nici forma sau dimensiunea pamantului – in urma experimentului descris nu putea decat a-si produce o multitudine de alte ipoteze (asta daca nu ar fi fost ales sa induca o astfel de teorie inventata).
  Ceea ce nu inteleg adeptii teoriei respective consta in faptul ca Erastotene nu avea cum sa deduca paralelitatea razelor solare si nici nu a demonstrat acesta ipoteza. Presupusa distanta pana la soare se reflecta in presupusa circumferinta a pamantului.

 8. Aceeasi ora insemnand 12 ziua. Cei ce cred ca Pamantul e plat sunt ori naivi ori rauintentionati.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii