Noutăți

Formațiunile calcaroase unice de pe lacul Mono, California (galerie foto)

Lacul Mono se află în zona Munților Sierra Nevada din California. Zona este cunoscută în întreaga lume pentru formațiunile sale calcaroase unice. Cu un nivel ridicat de săruri, nici o specie de pești nu trăiește în acestă apă. În schimb descoperim aici o mulțime de creveți, lucru ce atrage anual peste 2 milioane de păsări migratoare. Caracteristica cea mai neobișnuită a lacului Mono sunt turnurile din calcar denumite Tuf, care pot ajunge și la 9 metri înălțime. Cercetările au arătat că Mono este un lac de natură vulcanică. Se estimează că în urmă cu 760.000 de ani, craterul vulcanic Mono se afla la sud de lac iar urme ale prezenței sale mai pot fi văzute și în ziua de astăzi. Tuf-urile se formează datorită izvoarelor subacvatice bogate în calciu.

Lacul Mono se întinde pe o distanță de 113 km pătrați, iar salinitatea medie este de 69 de grame/litru. De-a lungul timpului nivelul apei din lac a scăzut extrem de mult, însă nu din cauze naturale, ci a intervenției omului. În consecință, în anul 1994, guvernatorul Californiei emite un ordin de protejare a Lacului Mono.

mono-lake-132 mono-lake-122 mono-lake-82 mono-lake-72 mono-lake-52 mono-lake-42 mono-lake-69-1 mono-lake-69 mono-lake-195 mono-lake-185 mono-lake-175 mono-lake-166 mono-lake-25

sursa:amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii