Noutăți

Fluturii au capacități nebănuite: Văd ultravioletele, pot să zboare până la 3 km înălțime sau să facă călătorii de 4.000 de km. Află mai multe…

  •  
  •  
  •  

În lume au fost identificate până acum 165.000 de specii de fluturi. Nu-i exclus să mai existe câteva încă nedescoperite! Dar chiar și despre speciile cunoscute putem afla lucruri noi, care ne vor uimi. Iată câteva curiozități legate de aceste fascinante ființe. Sunt informații care, la vremea descoperirii lor, i-au făcut pe oamenii de știință să-și pună și mai multe întrebări. După cum se știe, orice răspuns găsit atrage zece noi întrebări… Cel puțin!


Viața fluturilor nu este prea lungă, comparativ cu existențele altor vietăți. Majoritatea fluturilor au o durată de viață cuprinsă între 14 și 60 de zile. Cel mai longeviv este fluturele Danaus plexipus sau Fluturele monarh. Un adevărat Matusalem al fluturilor… El poate trăi și un an! Este un migrator care parcurge 70 km/zi și în total 4000 de kilometri, din nordul SUA și până în Mexic. Migrația sa este un fenomen care are încă multe taine pentru zoologi.

bt-1

Fluturii au organe senzoriale cu mult diferite de ale noastre. Ei pot „gusta” suprafețele pe care aterizează cu ajutorul unor structuri senzoriale aflate la nivelul… picioarelor. Ochii lor sunt compuși, formați din 6000 de elemente de captare a radiației luminoase. Spre deosebire de noi, fluturii pot vedea și razele ultraviolete.

În momentul în care un fluture se așează pe o frunză, receptorii gustativi dispuși în partea inferioară a picioarelor îi oferă informații asupra speciei căreia îi aparține planta suport. Astfel, fluturii își dau seama imediat dacă este o plantă potrivită pentru depunerea ouălor, adică o plantă comestibilă pentru larve, după eclozare.

bt-2

Fluturii sunt ființe ce s-au adaptat condițiilor de viață din diferite zone ale lumii, uneori chiar și-n medii vitrege. Pot fi găsiți pe orice continent, mai puțin în Antarctica. Cei mai mari fluturi pot atinge 30 de centimetri, de la un capăt la altul, în vreme ce alții nu depășesc 0,3 cm.

În general, fluturii sunt ființe gingașe, lipsite de armele de apărare redutabile de care dispun alte insecte. Ei, în majoritate, nu pot înțepa sau mușca. Cei mai mulți nu pot scăpa prea ușor nici cu „fuga”, de vreme ce vitezele atinse variază între 8 și 20 km/h. Dar și printre fluturi există vitezomani. Specii foarte iuți, care pot atinge 60 km/h. Altora le place să se ridice la înălțime, putând ajunge până la 3000 de metri altitudine… pentru o întâlnire cu norii.

bt-4

Fluturii de noapte au capacități de orientare deosebite, interpretând radiația luminoasă provenită de la lună și de la stele. Cum procedează fluturii nocturni, pentru a se orienta, dacă cerul e înnorat? Le este accesibilă și percepția câmpului magnetic terestru.

Fără îndoială, fluturii sunt ființe complexe. Și minunate, pe deasupra!

bt-5

Autor:  Tomi Tohaneanu

Surse informatii: animals.sandiegozoo.org, www.mnn.com

Surse imagini: modernfarmer.com, all-that-is-interesting.com, www.nfwf.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii