Floarea Vieții – simbolul mistic prezent în culturile lumii încă de acum 6.000 de ani

Floarea vieții este numele unei figuri geometrice alcătuită din șapte sau mai multe cercuri egale, suprapuse, care creează împreună un model floral perfect. Simbolul a fost considerat sacru în multe culturi antice, forma ei geometrică fiind o reprezentare a elementelor creatoare fundamentale, primordiale și o legătură totodată dintre spirit și forma de viață gazdă.
Dovezi ale prezenței Florii Vieții regăsim aproape în fiecare cultură din lume, încă din cele mai vechi timpuri. Aceasta poate fi observată pe templele orașului interzis din China, în templele budiste din India și Japonia, în arta asiriană din Mesopotamia, în arta italiană din secolul al XII-lea, pe catedrala „La Mezquita” din Cordoba, Spania , dar și în cultura geto-dacă.
Totuși cele mai vechi sculpturi ale acestui mistic simbol sunt considerate a fi cele prezentate în Templul lui Osiris din Abydos, Egipt. Potrivit estimărilor arheologilor, Floarea Vieții de aici ar avea cel puțin 6.000 mii de ani și ar reprezenta Ochiul lui Ra, un simbol al autorității faraonului.
Marele pictor italian, Leonardo da Vinci a studiat îndelung Floarea Vieții și simbolistica pe care aceasta o are. Pentru a înțelege și mai bine lucrurile, Leonardo a descompus și desenat simbolul în trei forme: Oul Vieții, Fructul Vieții și Sămânța Vieții. Oul vieții este structura care formează baza muzicii pentru că distanța dintre sfere este identică cu distanța dintre tonurile și semitonurile muzicale. De asemenea, este identică cu structura celulară a celei de a treia diviziuni embrionare (prima celulă se divide în doua celule, apoi în patru celule, apoi în opt).
Floarea Vieții și Sămânța Vieții pot fi găsite în toate religiile majore ale lumii. De la profetul biblic Enoh, la Arhanghelul Metatron, în facerea lumii, în simbolurile religioase Vesica Piscis și Inelele Borromeo. În cultura New Age, Floarea Vieții este considerată a reprezenta un simbol al iluminării în relația cu Divinitatea.
sursa: ancient-origins.net
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
acest simbol a fost folosit si pe crucile funerare de piatra din Romania , pana catre 1850 , insotit pe bratele crucii de textul IC XC NI KA . dupa aceia prin contaminare cu crucifixele romano-catolice , simbolul dispare , iar textul este inlocuit cu INRI . interesant este faptul ca axa simbolului floarea vietii , capata o rotatie levogira fata de axul vertical al crucii . simbolistic semnificatia este legata de intoarcerea sufletului la ” matricea creatiei ” prin IS HS . interesant este faptul ca simbolul floarea vietii , s-a folosit pe osuarele de piatra (creta) ce se foloseau in Iudeia in timpul Mantuitorului , in unele cazuri cu acea rotatie levogira , (vezi jewish stone ossuary – imagini),
…interesant e faptul că aceste simboluri au apărut peste noapte în lanurile de cereale de-a lungul și …latul… timpului…