AIM radionica curs online

Noutăți

Fiziologia tainică a iubirii: ce se petrece în corpul îndrăgostiților atunci când se ating…

Un studiu de dată foarte recentă ne arată extraordinarele efecte fiziologice ce survin la persoanele îndrăgostite. Astfel, atunci când îndrăgostiții se țin de mână, frecvențele cardiace ale inimilor acestora ajung să se sincronizeze, la cel ca și respirațiile lor. După cum arată cercetătorii, contactul fizic cu ființa iubită posedă importante efecte… analgezice. Durerile dispar ca printr-o minune, la simpla atingere a persoanei suferinde, de către jumătatea sa.

Conducătorul studiului, P. Goldstein, cercetător post-doctoral care activează în cadrul Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive și Afective al Universității Colorado, arată că efectul analgezic (al atingerii persoanei iubite) și sincronizarea respirațiilor, dar și a ritmurilor cardiace ale celor doi îndrăgostiți vor avea șanse mai mari să survină la partenerii caracterizați de către un nivel înalt de empatie. Atunci când bărbaților caracterizați de un nivel înalt al empatiei li s-a cerut să-și țină de mână partenerele care se confruntau cu o senzație (moderată) de durere, respirațiile ambilor componenți ai fiecărui cuplu s-au sincronizat. Același fenomen a apărut și în privința frecvențelor cardiace!

b

La studiul recent publicat în revista Scientific Reports au luat parte 22 de cupluri heterosexuale, ai căror membri aveau vârste cuprinse între 23 și 32 de ani. Acest studiu este cel mai nou dintr-o serie de cercetări referitoare la „sincronizarea interpersonală”. Este un fenomen uimitor, prin care fiziologia unei persoane se oglindește în cea a partenerului de viață său ori a unei alte persoane apropiate sau față de care manifestă sentimente pozitive.

Oamenii își sincronizează în mod subconștient pașii cu mersul unei persoane alături de care se plimbă în aer liber sau copiază, fără să-și dea seama, poziția sau mimica unui prieten apropiat, în timpul unei conversații agreabile. Studiile recente arată, de asemenea, că atunci când oamenii urmăresc împreună un film artistic sau cântă aceeași melodie, ritmurile lor cardiace și respiratorii se sincronizează. Când șefii și subordonații lor se află în relații bune, undele lor cerebrale prezintă modele similare. Iar când se întâlnesc doi îndrăgostiți, ritmurile cardio-respiratorii și activitățile lor cerebrale ajung să se sincronizeze, arată cercetările.

Acest nou studiu este primul care explorează sincronizarea interpersonală în contextul durerii și al atingerii. Este posibil ca atingerea să fie un instrument de comunicare a empatiei, rezultând un efect analgezic sau de eliminare a durerii. Sunt necesare, însă, cercetări suplimentare, pentru a ne da seama cum de este posibil ca atingerea persoanei iubite să-i atenueze sau chiar să-i înlăture acesteia durerea, atunci când o resimte. Se crede că sincronizarea interpersonală poate juca un rol important, fiind implicată, probabil, o zonă a creierului numită cortexul cingular anterior, ce este asociată, se pare, în percepția durerii, în empatie, precum și în controlul activității inimii ori al funcției respiratorii.

lSursa: www.sciencedaily.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Fiziologia tainică a iubirii: ce se petrece în corpul îndrăgostiților atunci când se ating…

  1. acest lucru este valabil si in cazul relatiilor intre parinti si copiii si chiar nepoti .pot spune din experienta mea personala caci s-aintimplat asa .de asemenea e valabila ipoteza si in cazul relatiilor de munca atunci cind colegii manifesta aceasta empatie lucru ce m-a ajutat sa trec peste durerile fizice cronice

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii