Noutăți

Fizicienii au creat primii nori artificiali prin combinarea vaporilor din copaci cu razele cosmice

Timp de decenii oamenii de știință au observat cum particulele minuscule care formează norii joacă un rol important în menținerea unei temperaturi constante pe planeta noastră dar și ca scut împotriva efectului produs de poluare. Acum, un nou studiu publicat în revista Nature ne dă speranțe că aceste particule atât de utile pot fi produse și în mod artificial. Acest lucru ne va ajuta să înțelegem și mai bine mecanismul după care funcționează lumea noastră, dar și să găsim noi soluții pentru combaterea zilelor prea fierbinți, ne spun oamenii de știință.

Potrivit Grupului internațional de experți în schimbările climatice (IPCC ), aceste particule numite aerosolii sunt cea mai mare sursă de incertitudine în ceea ce priveşte efectele pe care le au schimbările climatice asupra oamenilor. O parte a problemei este că nu am avut nicio modalitate de măsurare a nivelul acestora înaintea perioadei de industrializare excesivă. Potrivit experților, în cazul în care dioxidul de carbon se dublează în secolul următor, planeta se va încălzi cu 1,6 până la 4,4 grade Celsius. O încălzire uriașă care ne obligă să ne gândim încotro dorim să ne îndreptăm.

Dar ce sunt de fapt aerosolii? Aerosolul este termenul care definește un ansamblu de particule, solide sau lichide, aflate în dispersie într-un mediu gazos. Dacă particulele sunt solide, se obține un fum; dacă sunt lichide, se obține o ceață. Gazul se numește faza dispersantă, iar particulele de solid sau lichid, faza dispersă.

Aceste particule pot fi produse și natural, prin combinarea vaporilor din copaci cu razele cosmice, cel puțin asta au reușit să demonstreze oamenii de știință în cel mai nou experiment derulat de cei de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN).

” Am constatat că natura produce aceste particule fără poluare. Acest lucru necesită o regândire a activităţilor umane care produc astfel de aerosoli din nori. Temperatura va urca în continuare, iar încălzirea va avea loc. Însă faptul că acum avem aceste cunoștințe, ne va ajuta să realizăm predicții asupra acestor schimbări”, a declarat Jasper Kirkby , fizician și inițiator al experimentului CLOUD, din cadrul CERN.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Fizicienii au creat primii nori artificiali prin combinarea vaporilor din copaci cu razele cosmice

  1. Mda arma climatica bine perfecționat.
    Dacă chiar așa îi doare în cot de poluare de ce nu folosim tehnologiile curate?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii