Noutăți

Firijba, cel mai vechi sat din România, a supraviețuit de pe vremea dacilor. Satul cu aer de poveste…

Un cătun din comuna Popeşti, judetul Vâlcea, aflat la aproape 8 kilometri de centrul localităţii, este cunoscut drept cel mai vechi sat din România: Firijba. Drumurile nu sunt asfaltate, cătunul dintre dealuri fiind greu accesibil, în special pe timp de iarnă. Aspectul de poveste al locului îți dă impresia că este o imagine oprită în timp! Pădurea înconjurătoare oferă locului un aspect pitoresc, dar și o liniște demnă de invidiat pentru cei care trăiesc la oraș. “Ne este bine aici, nu ne plângem de nimic” spune unul din bătrânii satului, într-un interviu acordat ziarului Vocea Vâlcii. “Am reuşit să aranjăm cu un şofer şi vine cu maşina să ne aducă pâine. Când avem nevoie de un aliment sau ceva mergem pe picioare până jos în sat, la târg. Mai luăm de acolo una alta.”

Mai jos de satul Firijba se află satele Daia şi Meia, adică Dăeşti şi Meieni. Istoricii susțin că Firijba ar fi supraviețuit încă de pe vremea dacilor. Atestarea documentară apare deabia în anul 1850, atunci când domnitorul Cuza menționează locul în nomenclator, cu 100 de persoane. În 1900, când cătunul avea 150 de locuitori, s-a hotărât construirea unei şcoli elementare și a unei biserici, azi abandonată. Sătenii se mândresc cu cei care au trecut pragul acestei școli: unul dintre ei a ajuns jurnalist la Paris Match, iar Dicu, copilul sărman dintr-o familie cu 7 frați, a ajuns la NASA.

În sat mai sunt azi 32 de case şi doar 11 famili. „Suntem numai babe. Toate avem peste 90 de ani. Da, ar fi o idee să ne ţină Dumnezeu încă pe atât, dar sănătoase ca acum”, spune tanti Dina în vârstă de 91 de ani, într-un interviu acordat ziarului Râmnicu Vâlcea Week. “Toţi bătrânii de aici lucrează câmpul, cară lemne şi sunt sănătoşi, nu au nevoie de doctor. Cel mai tânăr are 80 de ani.”

Valcea3
În prezent, frumusețea și unicitatea satului a adus mulți turiști străini, lucru ce i-a făcut pe investitori să-și dorească transformarea locului într-o atracție turistică. Printre ei și cei de la Universitatea din Viena, de la Catedra de Agroturism, care au venit în România special pentru a vedea acest sat unic, cu dorința de a recrea aici atmosfera unor timpuri aproape dispărute.

Primarul din comuna Popesti, Costel Şerban, si-a propus să transforme cătunul într-o staţiune și să dea viață veșnică acestui loc. A reușit, printr-o ordonanță, să aducă un proiect în valoare de 30 de miliarde de lei. “Vor fi trasee turistice, se vor construi acolo pensiuni pentru că este o zonă formidabilă. Vă garantez eu că cine va veni o zi sau două la Firijba va reveni de multe ori în timpul unui an. Zona are un farmec aparte şi vara şi iarna, de fapt în toate cele patru anotimpuri” declară primarul pentru Râmnicu Vâlcea Week.

Proiectul presupune intrarea caselor existente în patrimoniul localităţii, urmând ca ele să facă parte dintr-un muzeu al satului. Acest lucru va impiedca demolarea sau modificarea lor.

firijba-generic
Mădălina Corina Diaconu
Surse: voceavalcii.ro, ramnicuvalceaweek.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

24 Comments on Firijba, cel mai vechi sat din România, a supraviețuit de pe vremea dacilor. Satul cu aer de poveste…

 1. cred ca a doua fotografie este din alta localitate la fel de pitoreasca BOISOARA – VALCEA

  • Articole de doi bani si nedocumentate. Poza este din Boisoara cu vedere spre Caineni iar cea de a doua este din apuseni mai exact Valtorile Ponorului inainte de cascada

 2. Lorelei gumeni // 15 martie 2016 at 16:07 // Răspunde

  Tocmai aceasta dezvoltare turistică si exploatarea este cea care a distrus majoritatea zonelor de vis. nu este destul de clar ca in toate stațiunile turistice si pe mai toate traseele prin care au călcat oamenii CIViLiZATI de la orașe nu a rămas decât gunoi si ambalaje de plastic ca semn al recunoștintei lor adânci fata de acel spațiu minunat. Pana cand o sa judecați totul ca pe o afacere? Viata si libertatea sunt sfinte, nu le mai împroșcați cu mizerii doar din dorința de a face bani, mascata sub iluzia dezvoltării!

  • Asa este! Ar trebui limitat numarul de vizitatori zilnic, si doar in anumite ore, sa nu perturbe armonia oamenilor de acolo. Pensiuni? La distanta mare de sat. Trasee? Doar pe jos sau cu caruta. Casele? Ar trebui incluse in patrimoniul national pentru a fi conservate. Primul lucru care mi-a aparut in minte cand am citit de turisti a fost gunoi lasat in urma. Intrebati oamenii de acolo daca vor pensiuni, inainte sa construiti una, ca ei sunt fericiti asa cum sunt.

  • Bravo!, nu puteam sa o spun mai bine 🙂

 3. Dacă vin “investitorii” dispare farmecul satului.

 4. Nu de dracu nu vrea sa audă nimeni eu cred ca dacă nu se luptau cu romanii si dacă terenul nu era așa sălbatic noi nu am fi fost azi in vechile graniței iar aurul din adâncuri au înbogățiți mai toate imperiile vremii mai puțin pe romani care dacă se numeau daci cum zicea Eminescu”ginta latina”astăzi eram priviți altfel de toate țările din Europa care ne-au supt si in care muncim cu sirg pentru bani care ii cîștigătorii i-am ridicat din crize dar,dar Dumnezeu nu lasă PINA chiar si prin cruda sa nu ne luam aurul si bogățiile înapoi din Austria Ungaria Germania Italia Turcia toate vor plăti iar noi trebuie doar sa vrem sa nu mai fim furați din interior clipa e aproape mai trebuie schinteia

  • Ma bucur sa mai vad oameni optimisti ca dvs.fiindca eu mi-am pierdut orice speranta.Am fost mereu jefuiti si nu-i vad eu pe jefuitori sa ne dea ceva inapoi.Marea pacoste a poporului nostru a fost si este TRADAREA.
   Nu vedeti cate cozi de topor avem in varful piramidei ?

 5. Razvan Anton // 16 martie 2016 at 12:20 // Răspunde

  Ultima fotografie este din acelas sat?

 6. Grija mare la poze , ultimele doua sunt din Apuseni.

 7. Ursici, Târsa, Măgureni sunt sate cel puţin la fel greu accesibile, linistite, dar mai spectaculoase fiind la peste 1000m altitudine chiar în inima Daciei, în Munţii Orăştiei, la doar o aruncătură de suliţă de vestitele cetăţi ale lui Decebal ! Recomand vizitarea !
  Totuşi, Sper să nu văd vreodată vreo pensiune modernă pe acolo !
  Statul trebuie DOAR să conserve şi să ajute locuitorii de acolo, fără drumuri asfaltate, fără pensiuni cu gresie şi termopane, fără turişti zgomotoşi, necivilizaţi, în şlapi, ascultând manele, aruncători de PET-uri şi doze de aluminiu, etc, care apar ca ciupercile otrăvitoare imediat după ce se modernizează drumurile !

 8. Satucul este minunat asa cum e ! Investitorii n-au ce sa caute acolo pentru ca autenticitatea locului va deveni un kitsch cu siguranta (imaginati-va pensiuni de lux intre casutele acelea de poveste, sau pensiuni care incearca sa aduca a traditii romanesti dar o stalcesc prin lucruri “imbunatatite”:termopane,covoare chinezesti etc..) Cine vrea sa il vada e de ajuns sa treaca o data (cum mergi la muzeu) sa vada si sa se duca mai departe. De ce sa perturbam linistea oamenilor ? Ei n-au nevoie de oameni “civilizati”, de zgomote care mai de care si alte lucruri. Ei au ajuns la varsta aceea pentru ca au trait asa…linistiti si datorita muncii lor !

  • Da.. exact asa: ..sa ne mai lase in pace cu ”investitiile ” lor! chiar nu a avem nevoie. Asa cum sunt lucrurile sunt perfecte si vrem sa ne lase in pace. orinde s- aintervenit s-a ales praful de tot!! E suficient de mare Terra ca sa se duce in alta parte sa ”investeasca”.

 9. Nu trebuie schimbat nimic.Totul sa ramana asa cum s-a conservat pana acum. Cu cat vor avea mai multi vizitatori cu atat mai repede se va distruge farmecul original al locurilor.

 10. Astfel de sate vechi sunt cu sutele in Romania, multe dintre ele chiar atestate inainte de 1500, nu mai faceti afirmatii din astea aiuritoare cu vremea dacilor si ca ar fi cel mai vechi fara sa aveti dovezi…

 11. Gheorghita Gabrielaghe // 18 martie 2016 at 15:36 // Răspunde

  Ar trebui sa ramina asa ,dar ma gindesc la virsta oamenilor de acolo ,la faptul ca cel mai tinar are 80 de ani;ca nu mai sunt copii de-ai lor si nici alti urmasi !E trist ca odata cu ultimul satean totul se duce de ripa….Ca o simpla idee ar fi sa se declare zona UNESCO si sa devina muzeu iar pensiunile sa fie la mare distanta ale unui investitor ,,nebun”care sa se ocupe de muzeu si turism….

 12. Cocktail,nu amesteca Ardealul cu,Cumanimea neagra!,Mai sapati,plate gasiti si Arca lui Noe.

 13. Abia asteapta tataia ala de 80 de ani sa vina politia sa ii dea 500 lei amenda ca a fumat in crasma din sat

 14. Adrian Damsescu // 4 mai 2016 at 22:09 // Răspunde

  Atat Firijba,cat si Daia, sunt toponime berbere, se regasesc si in Atlasul Telian (Algeria).

  • Daia e toponim dacic. Constantin Daia..imparat roman, evident cu origini dacice. Algeria…provincie romana…tu esti berbec., vai de berberii tai arabi apăruti in istorie la peste un mileniu in nordul Africii…
   Cat despre sat…manipulare ieftina. Zona nu-i nici pe departe atat de spectaculoasa, cele doua fituici citate ca surse abunda in informații eronate si poze de pe internet. Si nu mai laudati acest stil de viata…cu noroi pe drum si geam din giurgiuvea…v-as dori sa vs trimiteri copiii la scoala vreo 5-10 km prin noroi zilnic, sa chemati salvarea si s-o trageti cu calul cativa km si sa mergeti sa va luati o pâine pe jos cam tot atat…Idilic este asta doar pentru niste minti alienate, care scot din context esenta vietii. Mergeți acolo, traiti o iarna cu resursele lor si apoi transmiteti-va proiectiile onirice pe acest portal.

 15. Ultima poza e din Rameti,jud.Alba.Nici o legatura cu articolul.

 16. Ilarion Cisticetc // 23 martie 2017 at 2:57 // Răspunde

  Sunt împotriva construirii de pensiuni în sat și a modernizãrii drumului de acces.
  Alfel satul nu se va conserva. Cocalarii n-au ce cãuta acolo !
  Voi merge personal acolo ca sã mã conving care e raportul dintre adevãr și ficțiune din toatã povestea. Dupã aceea voi posta poze de la fața locului pentru ca sã nu mai fie loc de discuții.

 17. …ca acest sat sunt zeci si zeci in Apuseni mai ales si valea Cernei…dar nu stie multa lume de ei, traci originali parca martori ai unor vremuri nici macar existente in cartile de istorie!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii