Noutăți

Finlanda urmărește să devină prima țară din lume în care consumatorii de tutun vor fi sub 2%

  •  
  •  
  •  

Finlanda și-a propus să bată toate recordurile în lupta anti-fumat. Planul este ca, până în 2040, Finlanda să devină o țară (aproape) fără fumători. Sau, mai realist vorbind, una cu extrem de puțini fumători. Adică o țară în care tagma consumatorilor de tutun să nu depășească 2% din totalul populației, între aceștia numărându-se nu doar cei ce folosesc țigările, ci și amatorii de pipă ori cei care mestecă tutun.

Actualmente, numărul fumătorilor din Finlanda se află în scădere, dar 16% dintre cetățenii cu vârste între 15 și 64 de ani încă sunt consumatori de tutun. O asemenea scădere este rezultatul interdicțiilor vizând publicitatea la țigări, interdicției de a fuma în anumite spații ori de a expune țigările în unitățile comerciale.

c

Autoritățile din Finlanda nu intenționează să treacă la o campanie de convingere prin care tutunul este eliminat, fiind înlocuit cu substitute ceva mai puțin dăunătoare, precum țigările electronice, așa cum se procedează în Suedia. Abordarea finlandezilor e alta: oamenii vor fi determinați să abandoneze totalmente fumatul.

Se va recurge la o strategie care a funcționat foarte bine, în alte locuri, constând în creșterea prețului țigărilor prin mijloace indirecte, fiscale. Cei care vor continua să fumeze, în pofida prețurilor piperate, vor finanța, la cumpărarea fiecărui pachet de țigări, campaniile antifumat și organizațiile ce acordă oamenilor sprijin în eforturile lor de a renunța la dăunătorul viciu. Taxele mari impuse producătorilor și distribuitorilor se vor reflecta în prețul tutunului.

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă: inhabitat.com

Imagini: www.goodnewsfinland.com, www.cqwen.com, www.webmd.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii