Cunoaste lumea

Noutăți

Fidel Castro – liderul controversat care era să fie asasinat de sute de ori și care a reușit să-și doboare propriul record în materie de… vorbărie goală

 •  
 •  
 •  

Întrucât inima lui Fidel Castro a încetat recent să mai bată, este un moment al bilanțurilor asupra activității celui mai cunoscut lider dintre cei pe care i-a avut Cuba. Despre Fidel Castro se pot spune multe. Pentru a fi complet, un bilanț al activității lui Fidel Castro ar necesita mii de ore de studiu. Prin ajungerea lui Fidel Castro la putere unii au avut de câștigat, alții de pierdut. Unii au pierdut absolut totul, nu doar averea!

Adversarii săi spun că i se pot imputa mii și mii de morți și că este responsabil de suferințele unor cohorte de deținuți politici. Noi, românii, știm prea bine cât de „umană” poate fi fața comunismului. S-au scris, în România, mii de pagini despre „experimentul Pitești”, despre Aiud, Canal sau Sighet. Astăzi, comunismul, ca un lup fioros, dar tot atât de dornic să distrugă ordinea firească a lucrurilor, a îmbrăcat blana de oaie a marxismului cultural.

2

Dacă este să-i întrebi pe cubanezii care au emigrat în Statele Unite, Fidel Castro nu a fost nici pe departe un binefăcător al poporului. Ei provin din rândurile celor care, știindu-se foarte expuși, au părăsit Cuba de îndată ce regimul lui Batista s-a prăbușit, iar Castro și ai lui au ajuns la cârma statului. În SUA există mai mult de un milion de cubanezi, cei mai numeroși stabiliți în Florida.

În schimb, mulți dintre cei rămași în Cuba au primit cu mare tristețe vestea că viața lui Castro s-a încheiat. Pentru aceia n-a pierit decât un binefăcător. Până la urmă, fiecare evaluează activitatea lui Castro prin modul în care regimul instaurat de acesta i-a influențat prosperitatea familiei și viața personală. Surprinzător este, însă, când lideri politici ai lumii occidentale sau ai UE, care nouă ne-au predicat ani la rând despre democrație și drepturile omului, nu mai contenesc acum cu elogiile la adresa lui Fidel, care, evident, nu s-a arătat prea respectuos față de aceste valori. Le-a încălcat sistematic, fără scrupule!

5

Din tot ce-a fost Fidel Castro, a rămas acum doar un trup neînsuflețit, dar influența concepțiilor și acțiunilor sale se va mai exercita asupra Cubei decenii la rând. Istoria ne spune că au existat peste 600 de atentate asupra vieții lui Castro. Mai exact, 638 de momente în care viața sa a atârnat de un fir de ață, între care numeroase au fost încercările de suprimare prin împușcare sau detonare a unor dispozitive explozive.

Mai în glumă, mai în serios, cu toate păcatele sale multe și însemnate, Castro pare să fi avut „pile” mari de tot pe undeva, prin lumea celor nevăzute, dacă-n ciuda atâtor strașnice tentative de anihilare, toate puse la cale de către profesioniști într-ale uciderii, a ajuns să moară de bătrânețe, la 90 de ani. Se pare că cele mai multe încercări de asasinare a lui Castro au fost organizate de către serviciile secrete ale Unchiului Sam. Să ne amintim de Criza Rachetelor din 1962, când echipajul unui avion american de tip U2 a constatat că sovieticii instalau în Cuba echipamente de lansare a rachetelor cu încărcătură nucleară. Au fost zile periculoase pentru întreaga umanitate. Într-un război nuclear nu există învingători. Doar învinși!

6

În deceniile în care s-a aflat la putere, Castro a reușit să intre și în „Cartea Recordurilor”. Nu fiindcă a preschimbat Cuba în „cel dintâi stat comunist al emisferei vestice”, ci pentru că a ținut, la ONU, un discurs-maraton, lung de patru ore și jumătate. Ulterior și-a doborât propriul record, ținând un discurs de tip ultramaraton, cu o durată de peste șapte ore. Dacă și Fidel Castro folosea acel limbaj de lemn, specific comuniștilor de pretutindeni (inclusiv stângiștilor de tip nou), e de presupus că după asemenea discursuri se formau în jurul său uriașe mormane de rumeguș.

Ce ar trebui spus, în loc de concluzie, despre activitatea politică a lui Fidel Castro? Exact ce am spus și la-nceput. Că a fost un om politic controversat! Totuși, vor exista mereu câțiva indivizi pregătiți să îl ridice în slăvi. Atâta timp cât un singur om și-a pierdut viața sau a fost persecutat sistematic și pe nedrept din pricina unui lider politic, ar trebui să fim foarte precauți în elogierea globală a activității acestuia. Cu atât mai mult în situația în care există acuze privind mii sau zeci de mii de victime ale unui regim. Pe de altă parte, lui Fidel Castro i se atribuie, mai mult sau mai puțin întemeiat, și realizări precum îmbunătățirea sistemului sanitar sau a celui de învățământ. Rămâne, acum, să îl judece viitorul și istoria, cu mai multă obiectivitate decât oamenii prezentului. Din memoria cubanezilor Castro nu va pieri curând, nici el nici faptele sale. Un conducător controversat, un comunist mai puțin obișnuit și un personaj de pomină!

4

1

3

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.digi24.ro, wikipedia.org, libertatea.ro

Imagini: www.business-standard.com, www.history.com, www.rte.ie, www.comunismulinromania.ro, www.famouspeopleinfo.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Fidel Castro – liderul controversat care era să fie asasinat de sute de ori și care a reușit să-și doboare propriul record în materie de… vorbărie goală

 1. He,he…Problema tine ,,Singe si fructe”o mica poveste in care citeva corporatii folosindu-se de serviciile secrete au declansat un macel schimbind regimul, pentru,,2-3 centi la chilu’de fructe exotice”!Dupa asa zisa cadere a cortinei de fier aflam mai multe.Castro si ai lui voiau de fapt doar sa scape de Batista si ai lui.,,Nu aveam nimic cu americanii”,,Prostia politicii noastre l-au impins pe Castro in bratele rusilor,singurii dispusi sa-i ajute dupa tambalaul din Golful Porcilor”.Cubanezii au primit real,doar armament usor,artilerie antiaeriana(americanii incepusera sa se plimbe cu avioanele ca la ei acasa) si citeva tancuri,,IS”.Rachetele erau tabla goala,fara combustibil,fara incarcatura nici macar parte de lansare.(probabil niste brezai!)Ei,chestia asta cu rusii cei rai,americanii cei democrati,etc…nu pare mai degraba ,,panem et circenses”?Terminati cu prostiile,capitalism-comunism!Astia zornaie din pinteni,arunca unul dupa altul cu tot ce le cade in mina si noi platim ce or spart ei!Aia spinzura ,astia impusca.Aia te iau in bastoane inca de pe strada,astia te umfla discret ,te baga in beci si-ti dau si ce ai avut ,,cu suspendare:))”.O lume nebuna,nebuna…proasta rau!

 2. apoi, daca si cunoastelumea.ro a ajuns sa distribuie materialele lui digi24, cred ca e timpul sa i-mi filtrez putin site-urile de la care primesc articole

 3. Castro era iezuit şi avea rolul lui în „viaţa” de zi cu zi.Mai avea şi un grad 33° …
  @ Vasile blaga: Se spune «îmi» [şi se poate face proba folosind (din gramatica de clasa a V-a) formularea «mie, îmi, mi»].

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii