Noutăți

Festivalul Rachetelor făcute “în casă”. Ceremonia anuală care are loc în Laos și Thailanda. Evenimentul este considerat extrem de periculos din cauza numeroaselor incidente ( galerie foto)

Bun Bang Fai sau festivalul Rachetelor este o ceremonie anuală care are loc în Laos și Thailanda, în apropierea sezonului ploios. Datând din vremurile pre-budiste, Bun Bang Fai se desfășoară în luna mai și are ca punct central lansarea rachetelor de bambus create de agricultori pentru aducerea ploii, un sezon ploios bun crescându-le și recolta de orez. În mod tradițional, rachetele sunt construite din bambus și umplute cu praf de pușcă, însă astăzi sunt folosite multe materiale diferite, inclusiv PVC sau tuburi metalice. Aceste rachete vin în diverse dimensiuni, unele ajung și la nouă metri, și sunt vândute de vânzătorii ambulanți sau confecționate manual de către cei mai iscusiți meșteri în domeniu. Unele dintre cele mai mari rachete au și 120 kg de praf de pușcă și sunt lansate de pe un turn de lansare din schele de bambus amplasat lângă câmpurile cultivate cu orez.

Rachetele mai mari ajung adesea la altitudini de câțiva kilometri, însă pentru că nu sunt în niciun fel controlabile de la sol, deseori în timpul festivalului, care durează trei zile, există numeroase incidente neplăcute. La 10 mai 1999, o rachetă de 120 kg a explodat la 50 de metri deasupra solului, la doar două secunde de la lansare, omorând 5 oameni și rănind alți 11.

yasothon-rocket-festival-19[2] yasothon-rocket-festival-3[6] yasothon-rocket-festival-14[2] yasothon-rocket-festival-5[6] yasothon-rocket-festival-9 yasothon-rocket-festival-7[2] yasothon-rocket-festival-1[3] yasothon-rocket-festival-16[6] yasothon-rocket-festival-6[6] yasothon-rocket-festival-11[1] yasothon-rocket-festival-13[1] yasothon-rocket-festival-12[1] yasothon-rocket-festival-18[6] yasothon-rocket-festival-15[6] yasothon-rocket-festival-4[6]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2014/05/bun-bang-fai-rocket-festival-in.html și Go Nomad

traduce și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii