Noutăți

Festivalul luminii în India. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

“Diwali este un moment perfect pentru a petrece timp cu familia, și pentru a ieşi împreună în fiecare an să sărbătorim cu prietenii.” spune Taranjit Kaur.

Diwali, Dīpāvali, sau Divali, cunoscut drept Festivalul Luminilor, este o sărbătoare importantă în hinduism, sikhism și jainism, şi are loc în octombrie – noiembrie, timp de cinci zile. Este zi oficială în India, Guyana, Trinidad-Tobago, Malaezia, Nepal, Singapore, Sri Lanka și Fiji.

diyasDīpāvali/Diwali înseamnă în sanscrită „șir de lămpi”. În timpul festivalului se aprind candele, “simbolizând triumful binelui asupra răului”.

1024px-The_Rangoli_of_Lights
Înainte de noaptea de Dīpāvali/Diwali, oamenii curăţă, renovează și decorează casele și birourile de la locurile de muncă. În noaptea respectivă, hindușii se îmbracă în haine noi, aprind diyas (lămpi și lumânări) în interiorul și în afara caselor, participă cu familia la puja (rugăciuni) de obicei în numele lui Lakshmi – zeița bunăstarii și prosperităţii. După rugăciuni, urmează focuri de artificii, apoi o sărbătoare în familie. Se fac schimburi de dulciuri şi cadouri între membrii familiei și prietenii apropiați. Dīpāvali/Diwali marchează, de asemenea, o perioadă de cumpărături majore în ţările unde este sărbătorită.

Ravi_Varma-LakshmiLakshmi – zeița bunăstarii și prosperităţii

Anul acesta sărbătoarea va începe miercuri, 11 noiembrie și va continua timp de 5 zile, până duminică, 15 noiembrie.
 diwali
0414_kartika_purnima
diwali-2015-amritsar
Young girls light 1008 lamps on the eve of Diwali festival
Mădălina Corina Diaconu – „Signs and symbols in world’s cultures and religions evolution”

Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii