Noutăți

Fereastra care poate reflecta până la 70% din căldura Soarelui. Ne-ar putea face să trăim fără aer condiționat

Inginerii MIT au dezvoltat o peliculă de respingere a căldurii care ar putea fi aplicată ferestrelor pentru a reflecta până la 70% din căldura Soarelui. Pelicula este capabilă să rămână inactivă sub temperaturi de 32 grade Celsius, însă peste această temperatură, potrivit dezvoltatorilor, aceasta acționează ca un “sistem autonom” care respinge căldura. Inginerii estimează că, dacă sticla exterioară a unei ferestre ar fi acoperită cu această peliculă, temperatura din clădirea ar putea scădea cu 10% în zilele caniculare, când temperaturile externe sar de 35 de grade celsius.

Pelicula este ca o folie transparentă din plastic, iar proprietățile sale de respingere a căldurii provin din mici microparticule înglobate în structura sa. Aceste microparticule sunt fabricate dintr-un tip de material care se contractă atunci când este expus la temperaturi mai mari de 32 de grade Celsius.

“Ferestrele inteligente de pe piață nu sunt prea eficiente în ceea ce privește respingerea căldurii de la Soare. Credem că soluția noastră va revoluționa această industrie. Fiecare dintre acele fibre care realizează pelicula reflectă o anumită cantitate de lumină. Se montează ușor și nu deranjează în niciun fel vizibilitatea sau modul în care vom curăța sau spăla acele ferestre “, a declarat Nicholas Fang, inginer la MIT.

În urmă cu un an, Fang a început să colaboreze cu cercetători de la Universitatea din Hong Kong, care doreau să găsească modalități de reducere a consumului de energie al clădirilor din oraș, în special în lunile de vară. Potrivit lui Fang: “Cei din Hong Kong doresc să reducă consumul de energie cu 40% până în anul 2025. Pentru a atinge acest țel au nevoie de noi modalități de a reține răcoroase clădirile în timpul verii, și de a închide astfel aparatele de aer condiționat. După câteva calcule rapide, studenții mei au descoperit că o parte semnificativă a căldurii clădirii vine prin ferestre, sub formă de lumină solară. Se pare că, pentru fiecare metru pătrat, aproximativ 500 de wați de energie sub formă de căldură sunt aduși prin lumina Soarelui care trece printr-o fereastră închisă”.

Având aceste date, împreună cu echipa sa, Fang a creat această peliculă extrem de subțire îmbibată cu microparticule de protecție termică. După mai multe teste au observat cum invenția lor reușește să respingă până la 70% din căldura provenită de la Soare. Sigur, tehnologia este abia la început, însă cei de la MIT sunt încrezători că în următorii ani aceasta va fi accesibilă publicului larg.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/windows-that-can-reflect-up-to-70-percent-of-suns-incoming-heat/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii