Noutăți

Fenomen neobișnuit: o întreagă plajă a dispărut acum 33 de ani iar acum… a reapărut în același loc! Care este explicația?

În 1984, furtunile violente din nord-vestul Irlandei au înfăptuit un lucru mai greu de conceput. Apele învolburate ale mării au spălat absolut tot nisipul unei plaje, lăsând în urmă doar stânci golașe și cenușii. Însă, recent, în largul coastei insulei Achill s-a format un val extrem de puternic, ce s-a abătut peste țărmuri și a așternut sute de tone de nisip înapoi, peste pietrele goale, reconstruind, ca prin minune, toată plaja ce dispăruse cu mai mult de trei decenii în urmă.

Astfel, nu mai departe de luna trecută, chiar în ziua de Paști, s-au năpustit peste țărmuri apele tulburi, înspumate, care au reușit să aducă cu ele suficient nisip pentru a se forma o nouă plajă. Astfel, a luat naștere o întindere de nisip de sute de metri, care deocamdată pare să fie stabilă. Interesant este că fenomentul de dispariție și reapariție al plajei nu s-a produs pentru prima dată. La sfârșitul secolului XIX, plaja respectivă a dispărut din senin, pentru a se forma din nou, pe vechiul său amplasament, abia după 1930.

Înainte („plaja” fără nisip)...

Înainte („plaja” fără nisip)…

 

După. Plaja nou formată, pe vechiul amplasament

… și după. Plaja nou formată, pe vechiul amplasament

Oceanograful Ivan Haigh de la Universitatea din Southampton – Marea Britanie a declarat că litoralul localității Dooagh de pe insula Achill (zona în care a survenit fenomenul) este influențat într-un mod cu totul atipic, de către apele capricioase ale oceanului, datorită curenților maritimi din larg și a configurației locului, precizând că sedimentele proaspăt depuse provin de la sute de kilometri distanță.

Natura este cu adevărat imprevizibilă!

 

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencealert.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii