Noutăți

Fenomen neașteptat: fundul Oceanului Planetar se adâncește. Care este cauza fenomenului de tasare?

Începând cu anul 1993 s-au emis diferite predicții, care arătau că nivelul apelor mărilor și oceanelor va spori, în perioada ce avea să urmeze. Însă acele prognoze – dintre care unele alarmante, nu s-au confirmat, în ciuda faptului că topirea ghețurilor de la poli a continuat și că volumul de apă al Oceanului Planetar a crescut.  Motivul este că, pe vaste întinderi, fundul oceanelor a început să se taseze, să coboare. Cauza? Este chiar creșterea volumului de apă, ce exercită o presiune ridicată asupra pământului de pe fundul Oceanului Planetar.

Oamenii de știință știu de mai multă vreme că, în ciuda unor aparențe, scoarța terestră reprezintă o structură elastică, ce se modifică chiar și sub influența mareelor, care duc la redistribuirea apei din mări și oceane. Anterior, s-a mai arătat că există modificări ale scoarței terestre sub influența unor factori cosmici (așa numita maree terestră) sau ca efecte ale unor fenomene meteo extreme. Anul trecut, uraganul Harvey a transportat o cantitate atât de mare de apă în Texas, încât, sub povara acesteia, s-a produs tasarea solului (coborârea nivelului său) cu 2 centimetri, în zonele afectate de către inundații.

Antarctica

adanc

Într-un nou studiu, arată livescience.com, cercetătorii au evaluat în ce măsură s-a modificat fundul oceanului între 1993 și 2014, luând în considerare cantitatea de apă ce s-a adăugat în oceane, prin topirea ghețurilor polare. Ei au descoperit că, pe durata a două decenii, la nivelul întregii planete bazinele oceanice s-au afundat în medie cu 0,1 milimetri pe an, cu o deformare medie de 2 milimetri. Desigur, în unele zone procesul a fost mai accentuat. De pildă, arată cercetătorii, nivelul solului de pe fundul Oceanului Arctic s-a redus cu 1 milimetru pe an. Astfel, fundul oceanului a coborât, în medie, la un nivel aflat cu 20 de milimetri mai jos, după cum se arată în studiul publicat în Geophysical Research Letters.

Gradul de tasare a fundului Oceanului Planetar, ca urmare a greutății enorme a noilor cantități de lichid adăugate prin topirea ghețurilor arctice și antarctice, ar putea să nu pară prea important, atâta vreme cât discutăm despre reduceri de reduceri ale nivelului anterior cuprinse între 2 și 20 de milimetri. Totuși, datorită faptului că fenomenul de tasare a afectat uriașe suprafețe acoperite de către apă, nivelul mărilor și oceanelor nu a mai putut crește în măsura prognozată în anii ’90.

adancurile oceanului

Oceanul, harta

Sursa: www.livescience.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Fenomen neașteptat: fundul Oceanului Planetar se adâncește. Care este cauza fenomenului de tasare?

  1. …sau poate si niste reactii de echilibru, putin cam mari pentru a le intelege in totalitate,racirea exteriorului poate duce la incalzirea interiorului urmat de expandare,racirea interiorului duce la incalzirea exteriorului,urmat de comprimare.Uite uscatul,nu e uscatul!:))

  2. “Nivelul mărilor și oceanelor nu a mai putut crește în măsura prognozată în anii ’90…” pentru ca nici nu are cum sa creasca! Ci dimpotriva, scade! Pentru ca Pamantul creste in volum si in consecinta si in suprafata ceea ce inseamna ca apele se retrag, incet-incet. Ei stiu foarte bine ca-i asa dar nu vor sa recunoasca. Tot ne plimba cu minciunele cum ca se taseaza bla-bla!

    Dar trebuie sa recunosc ca vrajeala cu tasarea tocmai din cauza cantitatii mari de apa e sclipitoare.
    Ma rog, e cam greu sa tasezi granitul din care este formata placa oceanica dar nu conteaza pentru ca lumea larga oricum n-are timp sa analizeze in detaliu chestia.

  3. Foarte tare e ca nivelul oceanului planetar nu numai ca nu creste cum au prognozat ei, ci scade, iar chestia asta a inceput sa devina vizibila si-si pune lumea intrebari. Asadar, a trebuie ca baietii sa dea o explicatie si au dat-o: se taseaza granitul. Nu mai pot de ras!!!

    Teoria Pamantului in expansiune bag de seama ca este foarte periculoasa pentru ideologia neomarxita. He, he! De-asta sunt mare fan Konstantin Meyl! Sau si de asta si anume ca-i pune p-astia in situatia sa arate cat sunt de ridicoli.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii