Noutăți

Fenomen misterios: nivelul substanțelor ce distrug stratul de ozon a început să crească din nou. Ce spun oamenii de știință?

La nivel global, utilizarea clorofluorocarburilor (CFC) a fost limitată cu strictețe, prin Protocolul de la Montreal din anul 1987, deoarece aceste substanțe au proprietatea de a distruge stratul de ozon al atmosferei. Ulterior, gaura din stratul de ozon aflată deasupra Antarcticii a început să se micșoreze. Recent, oamenii de știință au constatat, după limitarea severă a utilizării acestor substanțe, dintre care face parte și freonul-12, că nivelul atmosferic al acestora începe din nou să crească, în mod inexplicabil, dacă ținem seama de interdicțiile stabilite în 1987.

Printre cei care au descoperit îngrijorătorul și misteriosul fenomen este și cercetătorul Stephen Montzka, ce activează la National Oceanic and Atmospheric Administration (SUA). Acesta monitorizează nivelurile atmosferice de CFC de 27 de ani și se declară șocat de fenomenul pe care l-a putut observa recent.

Procesul de refacere a stratului de ozon

La nivel global, există întemeiate motive de îngrijorare, legate de efectul dezastruos pe care l-ar putea avea, asupra mediului, creșterea nivelului de CFC. „Dacă nivelul atmosferic al acestor substanțe va crește nestingherit, atunci vom asista la încetinirea procesului de refacere a stratului de ozon”, a declarat șeful de la UN Environment. Stratul de ozon este un „scut” ce protejează Pământul și formele sale de viață de razele UV de frecvență înaltă emise de către Soare.

Este absolut necesar să fie identificată, cât mai rapid, sursa care emite, în atmosferă, primejdioasele clorofluorocarburi ce distrug stratul de ozon. Există, deja, echipe de „detectivi ai atmosferei”, care încearcă să afle unde se află sursa (industrială) de emisii, ce încalcă interdicțiile legate de utilizarea clorofluorocarburilor. Există indicii că sursa acestor substanțe nocive se află, undeva, în Asia de Est.

Pamant

Chlorofluorocarbons

Printre cele mai periculoase clorofluorocarburi, ocupând locul secund din acest punct de vedere, se află CFC-11, a cărui creștere a fost cea mai accelerată, după cum au constatat specialiștii de la National Oceanic and Atmospheric Administration. Este posibil ca declanșarea investigațiilor să determine o încetare a producției de CFC, chiar mai înainte ca sursa poluării să fie identificată cu exactitate (de teama sancțiunilor aplicabile). Oamenii de știință speră, oricum, că originea fenomenului va fi stabilită în cel mai scurt timp.

atmosfera

protectie

Surse: inhabitat.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii