AIM radionica curs online

Noutăți

Fenomen geologic misterios: terenul pe care se află o mică localitate din Anglia se înalță de la an la an. Ce spun geologii?

Willand este o localitate mică, liniștită, situată în Devon, sudul Angliei, ce are în jur de 6000 de locuitori.  Acolo, oamenii de știință au observat un fenomen ciudat. Terenul pe care este construită așezarea, departe de a rămâne neschimbat în timp, se înalță de la an la an. „Altitudinea” comunei Willand din Devon sporește în mod misterios, cu o viteză neegalată pe teritoriul Marii Britanii.

Procesul de înălțare a solului nu este caracterizat, totuși, de o viteză atât de mare, încât să fie sesizabil în mod nemijlocit de către locuitori. An de an, solul se înalță cu câte 2 centimetri. Pentru manifestarea unor modificări de acest fel sunt invocate, deseori, explicații legate de operațiunile din subteran, efectuate de către companiile miniere. Însă în subsolul localității Willand nu sunt prezente galerii de mină, precum în cazul unor regiuni din vecinătate.

De obicei, examinarea terenului prin tehnologiile de ultimă oră le îngăduie specialiștilor să stabilească lesne cauzele modificărilor (scăderile sau creșterile de nivel). Astfel, este ușor de stabilit dacă o modificare de nivel este cauzată de către prezența unui strat de turbă, a unor galerii de mină sau a unor alunecări de teren. Totuși, în „cazul Willand” nu-i prezentă niciuna dintre aceste cauze.

aer

Descoperirea ciudatului fenomen a fost făcută odată cu realizarea primei hărți a modificărilor solului din Marea Britanie, de către specialiștii Universității Nottingham și ai companiei Geomatic Ventures Limited. Respectiva hartă a fost obținută prin reunirea și procesarea a peste 2000 de imagini culese din satelit, de către Agenția Spațială Europeană, între 2015 și 2017. A rezultat o hartă precisă, detaliată.

S-a stabilit că fenomene de modificare a reliefului, prin „umflarea” solului, s-au produs în unele zone în care în trecut au fost săpate galerii de mină, galerii care după abandonare au fost inundate. Spre deosebire de zone precum South Yorkshire sau North Nottinghamshire, cu privire la subsolul localității Willand nu sunt consemnate, în evidențele de specialitate, operațiuni realizate de către companiile miniere.

S-a avansat ipoteza că procesul de înălțare ar fi cauzat de către un acvifer (strat poros de rocă, ce stochează apa) ale cărui rezerve de apă ar fi fost epuizate, la un moment dat, și care acum se reumple cu lichid, comportându-se precum un burete.

Zona în care se manifestă bizarul fenomen de înălțare a solului are o lungime de circa 2 kilometri, cuprinzând întreaga localitate. După cum au constatat geologii, procesul de înălțare afectează atât terenurile libere cât și pe acelea ocupate de către construcții. Cauza se află, în mod cert, undeva în subteran. Chiar dacă sporirea „altitudinii” localității cu doar 2 cm anual nu afectează, deocamdată, în niciun fel construcțiile, procesul ce se petrece în adâncuri s-ar putea dovedi periculos, în cele din urmă.

harta

Willand

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii