Noutăți

Fenomen de excepție pentru luna ianuarie. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 80 de ani!

Aflat la o distanță mai mică de 800 de kilometri sud de insula Faial din centrul arhipelagului Azore, furtuna tropicală Alex formată miercuri, are o viteză a vântului de 140 de km/h. Datorită acestei forțe, furtuna a fost trecută la rangul de uragan, fenomen ce constituie o premieră pentru luna ianuarie după 80 de ani. Agenția Americană oceanică și atmosferică (NOAA) a declarat că o astfel de furtună pentru această zonă la început de an, a mai avut loc în 1938. Oceanul Atlantic nu a mai avut un astfel de fenomen din 1955.

Sezonul uraganelor în această zonă este de obicei între lunile mai – noiembrie. Pentru arhipelagul Azore a fost emisă deja o alertă “pentru insulele Faial, Pico, Sao Jorge, Graciosa și Terceira, din centrul arhipelagului, și o alertă de furtună tropicală a fost emisă pentru Sao Miguel și Santa Maria, din estul Azorelor.” (NOAA)

map_specnewsdct-42_ltst_4namus_enus_650x366
”Într-o manieră remarcabilă, Alex s-a transformat în uragan. Este foarte neobișnuit să avem un uragan deasupra apelor care au temperaturi de 20 de grade Celsius. Temperatura mai rece decât de obicei de la altitudinile ridicate explică instabilitatea în regiune și este probabil principalul factor care contribuie la trecerea către o furtună tropicală și la amplificarea lui Alex.” anunță printr-un comunicat Agenția Americana oceanica și atmosferica (NOAA).

Impactul vânturilor puternice se va simți în arhipelag în decursul zilei de azi, aducând cu el ploi puternice.

Uraganul nu va ajunge în Europa sau Statele Unite dar va merge către nord, ajungând în Groenlanda.

31217-litoral portugalia, sejur azore 1
Insulele Azore sunt un grup de insule portugheze situate în mijlocul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.500 km de Lisabona, Portugalia. Arhipelagul este împrăștiat pe o zonă a paralelei care trece prin Lisabona (39º, 43’/39º, 55′ Latitudine Nordică), dându-i un climat moderat, cu oscilații anuale de umiditate. Cele nouă insule au o suprafață totală de 2.355 km². Suprafețele lor individulae variază între 747 km² (São Miguel) și 17 km² (Corvo).

Originea vulcanică a insulelor este relevată de conurile și craterele vulcanice de pe insule. Pico, un vulcan ce se înalță 2.351 metri pe insula cu același nume, are cea mai mare altitudine din Azore.

În 1978 Azore a devenit o Regiune Autonomă, renunțându-se la organizarea în districte (Angra, Horta, Ponta Delgada).

Centrul „Angra do Heroísmo” de pe insula Terceira (Azore) a fost înscris în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

angraAngra do Heroísmo de pe insula Terceira

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: NOAA, AFP, weather.com, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Fenomen de excepție pentru luna ianuarie. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 80 de ani!

  1. Vasazica nu cumva a fost si in 1938 o incalzire globala?! Vad ca de fiecare data cand se produce un fenomen rar se da vina pe incalzirea globala desigur!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii