Noutăți

Fenomen bizar: curcubeul care s-a menținut pe cer vreme de NOUĂ ORE. A fost curcubeul cu cea mai mare durată, dintre cele înregistrate până acum!

  •  
  •  
  •  

Curcubeiele sunt fenomene care i-au fascinat pe oameni dintotdeauna, apărute prin întrunirea mai multor condiții, legate de lumina solară și umiditatea din aer. Curcubeiele sunt pe cât de minunate, pe atât de efemere, de obicei. Puține dintre ele durează mai mult de o oră. Și niciunul dintre curcubeiele observate până acum, în lume, nu au durat aproape nouă ore, precum curcubeul observat, recent, de către cadre didactice ale Universității Culturii Chineze din Taipei (Taiwan) în zona muntoasă Yangmingshan.

Curcubeul a apărut la ora 6:57 și a rezistat, într-un mod aproape miraculos, până la ora 15:55, fiind observat la 30 noiembrie 2017. Dată fiind durata sa, curcubeul din Taiwan a depășit recordul de durată anterior, „deținut” de către un curcubeu care a rezistat vreme de 6 ore, fiind înregistrat în anul 1994, în Yorkshire, Anglia.

Prof. Chou Kun-hsuan de la universitatea menționată, ce activează în departamentul de studiu al fenomenelor atmosferice, a declarat că excepționalul curcubeu a fost „un dar al cerului” și un fenomen de mare raritate.

curcubeu

În zona metropolitană Taipei, curcubeiele ce durează mai mult decât ar fi de așteptat pentru un astfel de fenomen atmosferic nu sunt rare, însă nici măcar acolo nu a mai fost înregistrat un curcubeu care să se mențină atât de mult, pe cer. Meteorologii au explicat că fenomenul a avut loc datorită musonului care a menținut captivă umiditatea aerului, vreme îndelungată. Umiditatea atmosferică sporită, viteza foarte redusă a vântului și, desigur, lumina solară au condus la formarea celui mai persistent curcubeu, dintre cele înregistrate până acum pe mapamond.

Surse: www.mnn.com, www.bbc.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii