Noutăți

„Febra spațială”. Astronauții pot face febră în spațiul cosmic, dar din cu totul alte cauze decât oamenii de pe Pământ…

  •  
  •  
  •  

Pe Pământ, febra nu este neapărat un lucru rău. Este un mod prin care organismul încearcă să lupte  împotriva infecției. În spațiu în schimb nu există sau nu ar trebui să existe infecții care să deregleze temperatura organismului nostru. Deci ce o cauzează? Conform unui studiu publicat de cei de la  Nature Science, care a analizat 11 astronauţi, s-a constatat faptul că treptat, în decurs de 2 luni și jumătate de stat pe Stația Spațială, apar creşteri ale nivelului temperaturii interne a organismului uman.

În mod normal, temperatura corpului uman este de 37° C, însă o ședere prelungită în spațiul cosmic pare să schimbe puțin lucrurile; în acest mediu temperatura corpului devine 38° C, dar au fost semnalate și cazuri în care aceasta a ajuns și la 40° C, temperatură care pe Pământ este considerată urgență medicală. La o astfel de temperatură ridicată organele interne sunt extrem de afectate, iar netratarea febrei poate duce la deces.

Deocamdată, oamenii de știință nu știu cu certitudine ce cauzează apariției febrei în spațiu. Ar putea fi din cauza stresului, ori a expunerii la radiațiile de fond sau lipsa gravitației. În lipsa gravitaţiei, transpirația, care ajută la eliminarea infecției din corp, se formează cu dificultate, lucru pe care organismul l-ar putea identifica ca un posibil semn al unei infecții, reacționând în consecință pentru eliminarea acesteia.

sursa: http://www.news.com.au/technology/science/space/astronauts-suffer-space-fever-from-unusually-elevated-core-body-temperatures/news-story/284eb3770cffb46085db9b6fac031895

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on „Febra spațială”. Astronauții pot face febră în spațiul cosmic, dar din cu totul alte cauze decât oamenii de pe Pământ…

  1. Stim ca,daca suntem bine imbracati si avem o caciulita pe cap,cind este frig afara nu ne ingheata nasucul mainile si picioarele.Singele este distribuit proportional incalzind toate zonele corpului.Altfel este dirijat spre organele interne…In lipsa gravitatiei totul se desfasoara mai altfel apar greutati in respiratie,ingerarea alimentelor si a apei,eliminare,etc,dar si in circulatia singelui si a lichidelor interstitiale,posibil si diferente de temperatura,care scade treptat la nivelul unor organe vitale.Mecanismele de reglaj tind sa compenseze ,probabil,scaderea si per total temperatura totala a corpului creste usor.nu ar fi o febra propriuzisa!Da ar mai putea fi calitatea aerului,alimentatia chiar si radiatia,lipsa confortului minim in timpul somnului,ma rog.un caz,nu stiu daca are relevanta;un cunoscut, expus la diferente de temperatura,efort,oboseala persistenta,a facut febra mare si tuse uscata(calitatea aerului,dezastru).Din tot tratamentul dat,a luat doar o pastiluta de codeina,contra tusei si dupa doar o ora,desi avea inca temperatura si simtea o oarecare greutate in membre,spunea ca se simte excelent(incepuse sa dispara tusea).In cam 3-4 zile nu mai avea nimic.

  2. Adaptarea la viata din spatiu ar putea fi perceputa si invers,situatia revenirii din spatiu;un cosmonaut rus a declarat ca,dupa citeva luni de la sosirea din spatiu a vazut o musca pe tavan,s-a repezit sa o prinda si…era sa-si rupa gitul :)).Cumva era tot in spatiu.Ar mai fi fulgerele argintii de la coltul ochilor,fulgere pe care unii spun ca le vad multa vreme dupa revenire.Problema ca aceste fulgere sunt percepute de unii si aici fara sa fi fost in spatiu(sau mai stii:))…).Apoi simti ca cineva te priveste,intorci capul si o persoana cu un deget la timpla te priveste insistent.In tot acest timp ceva sclipeste in coltul ochilor.Ce natura ar avea aceste sclipiri??..

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii