Noutăți

Fauna sălbatică a lumii s-a redus la jumătate în ultimii 40 de ani. Încotro ne îndreptăm?

Dezvoltarea urbană, defrisările, plouarea au dus  la reducerea faunei sălbatice a lumii  cu mai mult de jumătate în 40 de ani, avertizează Raportul Planeta Vie (Living Planet Report), ediţia 2014, realizat de WWF. Documentul mai arată că trăim şi consumăm resursele ca şi cum am mai avea o planetă la dispoziţie.

Populaţiile de peşti, păsări, mamifere, amfibieni şi reptile s-au redus cu 52% din anul 1970, potrivit raportului Planeta Vie 2014.

Se constată un declin cu 76% al speciilor de apă dulce, pierderea medie fiind aproape dublă faţă de speciile terestre şi marine.

Majoritatea acestor pierderi este concentrată în regiunile tropicale, America Latină suferind declinul cel mai puternic.

Studiul arată că cea mai mare ameninţare înregistrată la adresa biodiversităţii provine din impactul combinat al pierderii şi degradării habitatelor. Pescuitul şi vânătoarea sunt de asemenea ameninţări importante.

Schimbările climatice devin din ce în ce mai îngrijorătoare, cercetările citate în raport arătând că acestea deja sunt responsabile pentru posibila extincţie a speciilor.

Conform raportului, cerinţa umanităţii este cu 50% mai mare decât capacitatea de regenerare a planetei. Ar fi nevoie de 1,5 planete pentru producerea tuturor resurselor necesare, pentru a răspunde nevoilor actuale ale omenirii. Acest exces global înseamnă, de exemplu, că tăierile de păduri se fac într-un ritm mai rapid decât cresc arborii, pomparea apei dulci se realizează cu o viteză mai mare decât capacitatea de restocare a acesteia în rezerve subterane, iar emisiile de dioxid de carbon depăşesc capacitatea de absorbţie pe care o are natura, mai arată raportul.

sursa:http://romania.panda.org/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Fauna sălbatică a lumii s-a redus la jumătate în ultimii 40 de ani. Încotro ne îndreptăm?

  1. Simplu. Spre extinctie.

  2. Este clar unde vom ajunge toti…la autodistrugere, si toti stim ce facem. Intrebarea este urmatoarea: De ce continuam? 🙁

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii