Noutăți

Făt-Frumosul cinematografiei româneşti a împlinit 80 de ani!

 •  
 •  
 •  

În onoarea actorului Florin Piersic, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a zilei sale de naștere!

– Așa l-am cunoscut eu pe Florin Piersic …  –

Florin Piersic – cel mai talentat, cel mai renumit, cel mai iubit actor al românilor – a interpretat, în filmul Mihai Viteazul, în regia lui Sergiu Nicolaescu, rolul lui Preda Buzescu, iar eu, pe atunci un tânăr studios de 20 ani, am avut cinstea (în rolul unui ienicer turc) să mă duelez cu el (și să pierd, bineînţeles!), pe platorile de filmare ale Studioului Cinematografic din Buftea. Așa l-am cunoscut eu pe Florin Piersic…

Într-o zi geroasă de început de ianuarie 1970, am fost ales de o echipă de filmare a Cinematografiei din oraşul meu natal Buftea – „Citadela filmului românesc” –, să joc, timp de 3 zile, un mic rol în filmul istoric pe care renumitul regizor-actor Sergiu Nicolaescu îl realiza despre Domnitorul Mihai Viteazul (interpretat de Amza Pellea), care, în anul 1600, a unit pentru prima oară cele 3 Principate române: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova.

alaturi_de_florin_piersicIrinei Răchiţeanu-Şirianu şi Florin Piersic

Era pentru a doua oară când „jucam” într-un film – după ce, în anul 1962, interpretasem rolul unui fiu de miner, alături de regretatul actor George Motoi (1936-2015), în filmul Lupeni `29, regizat de Mircea Drăgan –, iar acum eram foarte fericit să ”muncesc” din nou alături de actori celebri precum: Amza Pellea, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu, Septimiu Sever, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Alexandru Repan, Sergiu Nicolaescu.

Într-una din pauzele din timpul filmărilor, ne-am adunat vreo 5-6 admiratori (printre care era şi şeful cascadorilor, sportivul Tudor Stavru) în jurul lui Florin – care era, ca de obicei, de un comic debordant – să-i ascultăm întâmplările hazlii, pline de picanterii, pe care le-a trăit. Pe Florin Piersic îl admiram nespus, văzusem toate cele 18 filme în care jucase până atunci, iar imaginea sa de Făt-Frumos, din filmul De-aș fi… Harap Alb, regizat în 1965 de Ion Popescu-Gopo, îmi rămăsese în minte pentru totdeauna.

În anul 2001, am avut ocazia să ne revedem la Stațiunea ”Kurort Bad Vöslau”(NÖ), unde Florin Piersic fusese invitat de câțiva români stabiliți în Austria, la o întâlnire care a demarat cu următoarea remarcă a maestrului: ”Mi-ați făcut o surpriză deosebită să mă invitați la voi la… Kur, adică aici, la… Kurort, parcă așa îi zice… O să am ce povesti prietenilor din România!” Au urmat hohote de râs și ropote de aplauze. A fost o întâlnire de neuitat!

Pintea Viteazu, in interpretarea lui Florin Piersic

Anii au trecut, iar valurile vieții l-au purtat pe Florin Piersic pe ape mai liniștite sau mai învolburate. După 12 ani de mariaj, a divorțat, în anul 1974, de prima sa soție, actrița Tatiana Iekel – ei au împreună un fiu, Florinel (născut în iulie 1968) – și s-a recăsătorit, în anul 1975, cu Anna Széles, considerată cea mai frumoasă actriţă din România, având împreună tot un băiat, Daniel Piersic (născut în 1976). Nici această căsnicie nu a durat decât 10 ani, până în anul 1985. Din 1989 actrița Anna Széles s-a stabilit la Budapesta, iar Florin Piersic a rămas la București, același artist de mare valoare, continuând să fie partenerul visat, iubit și râvnit de toate reprezentantele sexului frumos.

Din anul 1993, însă, toate domnișoarele și-au pierdut speranța, pentru că frumoasa contabilă clujeancă Anna Török – pe care Florin Piersic o asemăna cu actrița franceză Jacqueline Bisset, și cu care este căsătorit (de 23 de ani!) – a reușit cu calm, înțelegere și blândețe să domolească temperamentul vulcanic al veșnicului îndrăgostit.

florin_piersic_590948001
M-am reîntâlnit cu Florin Piersic după alți 12 ani, în noiembrie 2013, când a prezentat, împreună cu tânăra actriță Medeea Marinescu, la Viena, spectacolul cu piesa „Străini în noapte”, regizat de Radu Beligan, și când a aceptat să-mi acorde un mic interviu.

Acum, octogenarul clujean Florin Piersic se mândrește cu cei doi fii ai săi și este un bunic fericit al celor două fetițe ale lui Florin Piersic Jr., actor de renume în Capitala României, și al celor doi băieței ai lui Daniel Piersic, stabilit de mulți ani în Capitala Austriei.

Minunatul actor Florin Piersic era deja celebru, atunci când l-am cunoscut eu, la început de ianuarie 1970, când avea vârsta de 33 de ani și 13 ani de carieră, cu roluri remarcabile în teatru și în 18 filme, însă era de o medestie unică, incomensurabilă. Și așa a rămas toată viața! Cu toate că era căsătorit, din anul 1962, cu actriţa Tatiana Iekel – care spunea despre el, mai târziu, într-un interviu, că „Era frumos ca un zeu…” dar „se îndrăgostea de toate partenerele cu care juca şi pe scenă şi în filme” – Florin Piersic era un crai veşnic curtat, iubit, divinizat și dorit de toate femeile, iar pentru noi, generaţiile de tineri din anii 1960-1990, era un model mult visat, un Făt-Frumos, un ideal inegalabil, o stea la care ştiam că niciodată nu vom putea ajunge.

piersic-300x225foto: Mihai Anthony (64) și Florin Piersic (77) – Viena, 23.11.2013

uzp.org.ro

Mihai ANTHONY, Jurnalist & Literat, membru al „Presseclub CONCORDIA” și al „UZPR”.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

6 Comments on Făt-Frumosul cinematografiei româneşti a împlinit 80 de ani!

 1. Si eu sunt Harap Alb_!_.Condoleantele mele pt el si anii lui

 2. La mulți ani!
  Florin piersic e unul dintre bijuteriile cinematografiei românești.

 3. pe cand o carte autobiografica ?
  asta da -ar fii best seller!

 4. La multi ani cu sanatate, bucurii si impliniri alaturi de cei dragi

 5. Un simplu,,La multi ani maestre”!…si un pahar de ghin in sanatatea ta!

 6. Florine, esti mai puternic decat ursul din DE-AS FI HARAP ALB ! GOD BLESS YOU !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii