Noutăți

Fascinanta poveste a lacului Reelfoot. Un lac născut din… frământările pământului. Sau din furia Marelui Spirit, după cum spun legendele!

  •  
  •  
  •  

Reelfoot este un lac puțin adânc situat în zona nordică a statului Tennessee, SUA. O parte din acest lac poate fi considerată mai curând o mlaștină, în care ochiurile de apă sunt conectate prin canale. Lacul Reelfoot este cunoscut pentru chiparoșii săi dezgoliți și pentru cuiburile de vulturi pleșuvi. Este o fermecătoare pădure inundată.

Se povestește că numele lacului Reelfoot se trage de la supranumele atribuit de către coloniști unei căpetenii amerindiene. Potrivit unei legende a indienilor Chickasaw, numele lacului provine de la un prinț al acestui trib. Prințul acela s-ar fi născut cu un picior strâmb și nu se deplasa normal, ci avea un mers târșâit, aspect care i-a atras porecla de „Kolopin”, ceea ce coloniștii au interpretat prin „Reelfoot”.
rl-3

Dizabilitatea prințului Reelfoot nu l-a împiedicat să-și ia în primire calitatea de șef de trib. S-a întâmplat ca el să pună ochii pe o prințesă din neamul Choctaw, dar pesemne că din cauza defectului fizic al acestuia tatăl fecioarei nici nu voia s-audă de o căsătorie a celor doi tineri. Nu știm care era opinia fetei, în chestiune. Nu știm nici dacă era dispus cineva s-o asculte!

Cert este că Reelfoot și-a pus în gând s-o răpească pe fecioară din sânul tribului său. Legenda spune că Marele Spirit l-a avertizat că, de va cuteza s-o ia de lângă ai săi, așezarea sa va fi distrusă cu tot cu oameni. Dar lui Reelfoot i se aprinseseră călcâiele. Era prea îndrăgostit ca să țină seama de avertisment. A răpit prințesa și a adus-o pe pământurile sale. Pedeapsa nu s-a lăsat așteptată. Legenda spune că-n mijlocul ceremoniei căsătoriei, zeul suprem a bătut din picior, enervat la culme. Pământul s-a cutremurat din temelii și Părintele Apelor a revărsat râul Mississippi peste întreaga așezare.

Apele au năvălit furioase în adâncitura lăsată de piciorul zeului suprem, formând frumosul lac ce se vede astăzi. În urma inundației au pierit toți cei aflați la fața locului, inclusiv fata. Oare ea ce vină avea? Doar că s-a lăsat răpită?!

rl-4

Legenda-i legendă și faptele sunt fapte. Deși majoritatea legendelor au un sâmbure de adevăr, în secolul XIV națiile Chickasaw și Choctaw părăsiseră deja locurile în care s-a format lacul și le foloseau doar ca zone de vânătoare, la momentul formării acestuia. Sâmburele de adevăr există, dar… se află altundeva.

Conform geologilor, lacul Reelfoot a luat naștere ca urmare a unor puternice mișcări tectonice. E vorba despre seismele petrecute între 1811 și 1812, care și-au luat numele după orașul New Madrid. Cutremurele au debutat în decembrie 1811 și au continuat până în februarie 1812. Aceste frământări ale Terrei și-au pus o puternică pecete asupra peisajului din zonă, determinând fluviul Mississippi să-și iasă din matcă. În acea perioadă, un seism formidabil, cu o magnitudine de moment de 7,9, a fost succedat de o „mică” replică, având o magnitudine de moment de 7,4… în aceeași zi. Au fost cele mai puternice seisme care s-au petrecut în acele locuri, în istoria cunoscută a Americii.

rl7

Cutremurele au fost resimțite la o mare intensitate pe o suprafață de 130.000 km pătrați și la o intensitate moderată pe o arie de 3.000.000 km pătrați. Așa se întâmplă când se-nfurie Marele Spirit, din motive mai mult sau mai puțin cunoscute. Măcar căpetenia indiană Reelfoot a beneficiat de un avertisment asupra consecințelor faptelor proprii. Fie vorba între noi, nu oricine are acest privilegiu!

rlrl-f

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: www.reelfoot.com, wikipedia.org

Foto: tnstateparks.com, reelfootinfo.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii