Noutăți

Fără precedent: Unirea Moldovei cu România votată simbolic la Chișinău, sub semnul lui Ștefan cel Mare.

A cincea zi a lunii iulie a stat sub semnul “celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile”, așa cum au strigat cei aproximativ 40.000 de oameni adunați duminică în centrul Chișinăului! Ștefan cel Mare și Sfânt le-a fost stindard de suflet românilor care au votat, simbolic, cu mâna pe inimă: “DA, VREM SĂ NE UNIM CU ȚARA! TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE!”

Marea-Adunare-Nationala-StefanEste un act istoric fără precedent pentru perioada modernă a României și Moldovei. Dorința de unire nu a fost atât de puternic demonstrată în ultimii ani așa cum au făcut-o acum cetățenii Moldovei, ieșiți în stradă de la mic la mare. „După trecerea la grafie latină (Prima Mare Adunare Naţională – 27 august 1989), schimbarea denumirii statului în Republica Moldova (a Doua Mare Adunare Naţională -16 decembrie 1990) şi proclamarea Independenţei faţă de URSS (a Treia Mare Adunare Naţională – 27 august 1991) – a venit momentul să convocăm a Patra Mare Adunare Naţională: 5 iulie 2015.” au declarat organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Chișinău.

Durerea generațiilor de români nedreptățiti prin ruperea Basarabiei de țara mamă, familiile destrămate, copiii care și-au pierdut părinții, nepoții care nu și-au cunoscut bunicii, au fost amintiți, răsplătiți și răzbunați prin numărul mare al celor care au ieșit în centrul Chișinăului, cei ce își doresc revenirea la matcă. Vor reuși inimile acestea de români să făptuiască ceea ce și-au dorit înaintașii lor? Sunt frații lor pregătiți să-i urmeze în realizarea acestui vis? Va fi această mișcare populară un moment decisiv in istoria românilor? Cînd va fi Prutul un simplu râu și nu o graniță? Pentru aceste idealuri și nu numai, întilnirea românilor la Chișinău a fost convocată duminică la ora 14:00. Până la ora 16:00, în centrul orașului se strânseseră în jur de 40.000 de oameni. S-au scandat lozinci precum „Unire, Unire”, „Inima României bate azi la CHIŞINĂU”, „Jos hotarul de la Prut!”, „Traiască, trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, însoțite de muzică populară şi cântece despre unire în interpretarea maestrului Tudor Ungureanu şi ansamblul Ştefan-Vodă, Corul de la Lozova, Cristi Aldea-Teodorovici.

unire-586x319
După ora 16:00, unioniștii au pornit pe jos spre Bucureşt, pentru a cere UNIREA. ”Am pornit în marș spre București. Îi chemăm alături de noi pe toți cei din localitățile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem să mergem pe jos și să le cerem fraților de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă! ”, a declarat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei, una dintre asociațiile organizatoare.

„Marşul unioniştilor se va derula pe jos în următoarele zile, urmând traseul Străşeni-Lozova-Călăraşi-Corneşti-Ungheni. Trecerea Prutului se va face pe jos sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00 într-o refacere la scară mare a Podurilor de flori. Organizatorii invită toţi doritorii să se alăture marşului sau să vină la Prut, toate acţiunile fiind autorizate şi condiţiile necesare fiind asigurate (transport, cazare, etc.). Este prima dată în istoria ultimilor ani când acţiunile în favoarea Unirii au un astfel de sprijin popular.”, scrie Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

5-iulie-2015-chisinau-man
Declaraţia de susţinere a Unirii Republicii Moldova (Basarabiei) cu România semnată de românii de pe ambele maluri ale Prutului din Diaspora
, publicată de infoprut.ro.

„Noi, membrii asociaţiilor româneşti din întreaga lume,

AVÂND IN VEDERE trecutul milenar al poporului nostru şi unitatea de limbă, cultură şi credinţă a românilor de pe cele două maluri ale Prutului,

CONSIDERÂND actele de dezmembrare a teritoriului naţional de la 1775 şi 1812 ca fiind acte infirmate de evoluţia istoriei şi ţinând cont de voinţa populaţiei Basarabiei şi Bucovinei,-

SUBLINIIND că înţelegerea încheiată la 23 august 1939 (pactul Molotov-Ribbentrop), între Guvernul URSS şi Guvernul Germaniei naziste, este nulă ab initio,

RECUNOSCÂND că adoptarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova din 27 august 1991 şi recunoaşterea statului moldovenesc de către România a fost un pas necesar în acea perioadă spre apropierea celor două state româneşti,

FIIND CONVINŞI că integrarea României în Uniunea Europeană în 2007 are o importanţă crucială pentru dezvoltarea poporului român,

CONSIDERÂND că semnarea Actului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în 2014 constituie un pas sigur spre integrarea Republicii Moldova în spaţiul economic, cultural şi politic european, din care face parte şi România,

REAFIRMĂM dreptul popoarelor la determinarea propriului destin şi

ADOPTĂM următoarea

DECLARAŢIE:

SALUTĂM participanţii la Marea Adunare Naţională din Chişinău, 5 iulie 2015.

SUSŢINEM Unirea Republicii Moldova cu România.

NE EXPRIMĂM convingerea că împreună putem făuri un viitor demn pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.

CEREM parlamentelor şi guvernelor celor două state româneşti să constituie de urgenţă grupuri de lucru comune în vederea elaborării unor acte de fundamentare economică, legislativă şi politică a Unirii.

DECLARĂM că vom susţine plenar, prin activităţi comune, eforturile societăţii civile din România şi Republica Moldova îndreptate spre atingerea idealului Unirii.

NE ADRESĂM participanţilor la prezenta Mare Adunare Naţională cu îndemnul de a ne uni eforturile pentru a întâmpina în 2018 centenarul Unirii printr-o revenire, de data aceasta definitivă, a Basarabiei la sânul Patriei-Mame, România.

AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU.„

a consemnat Mădălina Corina Diaconu

foto: mondonews, independent md

Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

7 Comments on Fără precedent: Unirea Moldovei cu România votată simbolic la Chișinău, sub semnul lui Ștefan cel Mare.

 1. Felicitari participantilor! Sa dea Dumnezeu Unirea tuturor romanilor!
  Ce facem insa cu pigmeii care conduc Romania? Ei déjà au renuntat la suveranitatea si independenta Romaniei in numele “umbrelei NATO-UE”!
  Pana cand cuibul de tradatori de neam si tara din Bucuresti nu va fi sfaramat, sudoarea, sangele si jertfa suprema a neamului romanesc va fi mereu pangarita de acesti misei! Jos Joiannis-PNL-PDL! Jos Ponta-PSD!
  Traiasca Romania Mare!
  Oare chiar nu se mai nasc in Romania oameni cinstiti, competenti si cu dragoste de Tara care sa conduca? Pana cand vom mai rabda circul mizerabil al alegerilor in sistem mafiot? Pana cand vom mai rabda sa alegem din oferta inepta si ticaloasa a acestor misei? De ce la ultimele alegeri am fost siliti a alege intre doua scursuri ordinare: Tonta si Joiana Tacutul? Oare un se mai nasc in Romania, romani? Desteapta-te romane! Daca tot ne unim, sa scapam de acesti conducatori misei!

 2. ai cu unirea!

 3. ion magureanu // 7 iulie 2015 at 8:28 // Răspunde

  unirea moldovei cu tara mama,ar fi o minune felicitari participantilor cred ca dumnezeu e de partea noastra de ce sai numim moldoveni cand ei ,sant romani ca si noi avem acelasi sange in,ei bate aceasi inima ,de roman, traiasca romania mare .

 4. Despre aceste eforturi extraordinare ar trebui sa se vorbeasca in Romania intr-o mult mai mare masura decat despre Grecia.

 5. Vasile Carare // 7 iulie 2015 at 23:33 // Răspunde

  In presa noastra nu am vazut mai nimic in legatura cu acest subiect !
  Cum putem fi atat de ignoranti? Carui interes serveste presa romaneasca, pentru ca celui national clar ca nu !?
  Aceleasi manifestari ar fi trebuit sa le avem si dincoace de Prut! Moldova, fratii nostri vor unirea si guvernantii romani fug de ea?!

 6. Cristian Petru Bălan // 15 octombrie 2015 at 22:30 // Răspunde

  JURĂMÂNT

  (Jurământ-manifest pentru reunirea cu Basarabia)

  de Cristian Petru Balan [Chicago, USA)

  Cu două aripi, Ţara se-nalţă ca-n poveşti:
  Şi una-i CHIŞINĂUL, iar alta BUCUREŞTI !
  Fără de ele, numai jumate ni-i tăria,
  Fără de-aceste aripi, mai slabă-i România !
  E timpul de UNIRE, iubiţii mei confraţi;
  S-o facem AZI, nu MÂINE – şi nu mai amânaţi !
  Văzurăţi alte neamuri ‘plinind visul suprem ?
  De ce putură alţii şi noi să nu putem ?
  De-aceea, TOŢI ROMÂNII JURĂM CU-NFLĂCĂRARE,
  JURĂM !… PE HĂRŢI SĂ PUNEM IAR ROMÂNIA MARE ! !

  Cristian Petru Bălan
  – membru al Uniunii Scriitorilor din România –

 7. Nicolau danut // 6 ianuarie 2016 at 11:42 // Răspunde

  Frumoase cuvinte Cristian.haide-ti români sa ne unim…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii