Noutăți

Fără precedent: o leoaică alăptează un pui de leopard, mic și neajutorat. Ferocitatea nativă a speciei a fost biruită… de către instinctul matern!

O serie imagini înduioșătoare, în care apare o leoaică ce alăptează un pui de leopard, au fost distribuite de către o mulțime de internauți din toată lumea. Cazuri identice acestuia nu au mai fost observate până în prezent, deoarece majoritatea leoaicelor ucid leoparzii sau puii acestora imediat ce se ivește prilejul. (Au existat, însă, situații în care o leoaică a adoptat puii alteia.)

Uimitor este că leoaica Nosikitok, mama de ocazie a micuțului pui de leopard, avea deja trei pui proprii, pe care îi născuse anterior adoptării acestuia. Puii săi se aflau la o distanță de circa un kilometru, atunci când leoaica a găsit micul leopard și l-a hrănit cu laptele său. De altfel, cei trei pui de leu și micul leopard alăptat au cam aceeași vârstă, de doar două-trei săptămâni. Este greu de spus unde se afla mama naturală a micului leopard și care sunt împrejurările în care el a ajuns să fie îngrijit și hrănit de către puternica leoaică.

Incredibilele imagini au fost preluate în raiul natural de la Serengeti, din Tanzania. Specialiștii susțin că asemenea cazuri se înregistrează extrem de rar, leii și leoparzii fiind specii care concurează pentru pradă iar apartenenții celei de-a doua specii își găsesc, deseori, sfârșitul sub ghearele necruțătoare ale primilor. În acest caz, însă, instinctul matern a ieșit biruitor!

h

d

e

În anii 2013 și 2014 au mai fost înregistrate astfel de cazuri de adopție sau îngrijire, dar la mamiferele superioare din mediul acvatic. În primul caz a fost adoptat un mic delfin de către o balenă iar în al doilea un alt pui de delfin rătăcit de familia sa a fost adoptat de către o femelă-delfin aparținând unei alte specii. Mai recent, o pereche de vulturi pleșuvi i-a purtat de grijă unui tânăr și vulnerabil șoim cu coadă roșie. În mod normal, raporturile dintre cele două specii de pradă sunt departe de a fi prietenești.

Este greu de spus de ce animalele, și în special mamiferele, adoptă asemenea comportamente neobișnuite, dar oamenii de știință susțin că fenomenele de acest soi ar avea legătură cu modificările neuro-endocrine. După ce dau naștere puilor, mamiferele trec printr-o creștere a nivelurilor de oxitocină, hormon ce le amplifică instinctele de ocrotire și atașament. Uneori aceste instincte sporesc într-o asemenea măsură, încât pot fi depășite până și pulsiunile agresive orientate contra altor specii, inerente la un animal carnivor. O formă de „compasiune”, uneori foarte puternică, este prezentă, se pare, până și la cele mai feroce animale de pradă!

c

a

b

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii