AIM radionica curs online

Noutăți

Fără precedent! O aeronavă alimentată cu bio-combustibil obținut din semințe de muștar a efectuat o cursă de 15 ore, din SUA până în Australia

Primul zbor al unei aeronave alimentate cu bio-combustibil a avut o durată de 15 ore. Avionul a decolat din SUA, de la Los Angeles și a aterizat la Melbourne, în Australia. Combustibilul folosit a fost un amestec în care o pondere semnificativă, de 10%, a avut-o biocombustibilul extras din semințele de muștar aparținând unui anume soi, non-alimentar și utilizabil în industrie. Marele avantaj al utilizării bio-combustibilului a fost reducerea substanțială a emisiilor de carbon, cu 7%.

Zborul trans-Pacific a fost efectuat de către un aparat de zbor Boeing Dreamliner 787-9. Utilizarea exclusivă a bio-combustibilului obținut din semințe de muștar ar putea conduce la reducerea cu până la 80% a emisiilor de carbon, comparativ cu combustibilul tradițional, folosit pentru alimentarea motoarelor aeronavelor.

Semințele muștarului ce aparține sortimentului Brassica carinata oferă atât ulei care poate fi utilizat ca bio-combustibil, cât și un nutreț foarte bogat în proteine, pentru animalele din ferme, având, în plus, proprietatea de a îmbunătăți calitatea solului în care este cultivat. După 2-3 ani în care pe un teren au fost cultivate cereale, poate fi plantat acest tip de muștar, pentru prevenirea degradării solului prin monocultură.

Un singur hectar de teren produce suficiente semințe de muștar pentru obținerea a 2000 de litri de ulei. Din acesta se produce bio-combustibil pentru mașini agricole sau, după o procesare suplimentară, un combustibil utilizabil pentru alimentarea motoarelor aeronavelor. Din această cantitate se pot obține 400 de litri de combustibil pentru avioane sau 1400 de litri, pentru tractoare. Spre deosebire de combustibilii clasici, bio-combustibilii constituie o sursă de energie regenerabilă și sunt mai puțin poluanți.

mustar

avion

Surse: www.theguardian.com, inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii