Noutăți

Fără precedent: NASA construiește o navetă spațială care va putea proteja Terra de impactul cu un asteroid primejdios. Când va fi naveta „gata de atac”?

  •  
  •  
  •  

NASA a dezvăluit, foarte recent, proiectul său de a dezvolta o navetă spațială capabilă să lovească un eventual asteroid primejdios pentru viața de pe Terra și să-i modifice direcția de deplasare. Naveta spațială, capabilă de o viteză extraordinară, se va numi DART și va fi lansată, experimental, către o primă țintă – un asteroid – peste numai 5 ani.

Anul 2022, când se estimează că DART va fi gata de lansare, va coincide cu apropierea de Pământ a asteroizilor Didymos, care se vor afla la o distanță de 11.000.000 km de Planeta Albastră. Didymos („gemenii”, în greacă) este un sistem de asteroizi binar. Cuprinde două corpuri cerești: Didymos A – lung de 780 de metri și Didymos B, lung de 160 de metri. Naveta spațială „anti-asteroid” produsă de către NASA va ataca doar asteroidul cel mic, Didymos B.

c

DART va fi prima misiune spațială a NASA în care va fi experimentată ceea ce se numește tehnica impactului cinetic, prin aplicarea căreia va fi schimbat traseul de deplasare al unui asteroid. Metoda s-ar putea dovedi foarte utilă în situația în care Terra s-ar afla sub amenințarea impactului cu un asteroid.

Sistemul binar Didymos, în care asteroidul Didymos B gravitează în jurul „fratelui” său mai mare, se va apropia de Terra în octombrie 2022 și apoi în anul 2024. Un sistem binar, precum Didymos, este perfect pentru experimentul pe care au de gând să-l realizeze cei de la NASA, cu ajutorul DART.

Deoarece Didymos B gravitează în jurul Didymos A va fi ușor de analizat efectul pe care îl va avea lovirea acestui asteroid de către naveta trimisă de către NASA. Fiind un sistem binar, nu își va schimba obita pe care o urmează, în jurul Soarelui, după impactul navei DART cu Didymos B.

După lansare, DART va zbura către Didymos iar când va ajunge suficient de aproape se va folosi de sistemul autonom de țintire, pentru a nu rata impactul cu Didymos B. Naveta spațială va avea dimensiunile unui frigider.

Capacitatea sa de a deturna un asteroid de la o traiectorie potențial periculoasă este datorată vitezei excepționale pe care o poate atinge. DART poate atinge o viteză de 9 ori mai mare decât un glonț ieșit pe țeava unei arme de foc. Se poate deplasa, prin spațiu, cu 6 kilometri pe secundă!

De la nivelul unor observatoare astronomice de pe Pământ vor putea fi urmărite efectele impactului dintre DART și Didymos B, mai exact modul în care se va modifica orbita pe care o parcurge acesta în jurul companionului său mai mare, Didymos A.

Tehnica impactului cinetic presupune ca viteza unui asteroid amenințător pentru Terra să fie redusă drastic, până la o fracțiune din cea anterioară. În situația în care apropierea unui asteroid periculos este sezizată în timp util poate fi modificată traiectoria acestuia, corpul ceresc fiind deviat, astfel încât să nu mai pătrundă în atmosfera terestră.

a

DART reprezintă un pas decisiv în demonstrarea faptului că ne putem proteja planeta de un eventual impact periculos cu un asteroid, susține cercetătorul Andy Cheng de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins (Laurel, Maryland).

Asteroizii nepericuloși, de mici dimensiuni, intră zilnic în atmosfera terestră, unde se destructurează înainte de-a atinge suprafața terestră. Obiectele suficient de mari pentru a produce modificări ale scoarței terestre apar mai rar. NASA monitorizează și culege date despre asteroizii de peste un kilometru în diametru, fiind suficient de mari pentru a determina efecte globale, la un eventual impact.

O parte dintre aceste obiecte se află deja în evidențe, fiind examinate în ceea ce privește orbitele și caracteristicile generale. Pentru a evalua riscurile și a realiza capabilități necesare înlăturării acestor amenințări potențiale, NASA a înființat , anul trecut, un birou de coordonare a apărării planetare.

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii