Noutăți

Falsele stațiuni de lux folosite ca paravan pentru exploatarea petrolului. Insulele THUMS din largul Californiei…

  •  
  •  
  •  

Nu prea departe de coasta Long Beach, California, există patru insule artificiale înțesate de clădiri strălucitoare, palmeiri și cascade. De la țărm, insulele create de om, par a fi niște stațiuni de lux în care au acces numai cei cu foarte mulți bani. În realitate, opulența afișată de aceste insule este doar de fațadă, acestea fiind de fapt folosite pentru operațiuni de forare a petrolului. Deghizarea infrastructurilor industriale astfel încât acestea să se amestece cu mediul nu este tocmai un lucru nou. În mod similar, orașe precum New York, Paris sau Londra ascund căile ferate care trec prin oraș prin spatele unor ziduri și clădiri false. Aceste falsuri sunt rareori publicate, cele mai multe sunt lăsate să fie descoperite de cetățeni, autoritățile neavând niciun interes direct în acest sens.

THUMS înseamnă Texaco, Humble (acum Exxon), Union Oil, Mobil și Shell, cinci companii care au format un consorțiu care supraveghează operațiunile de foraj din Golful San Pedro. Insulele au fost construite în 1965, iar costul ridicării acestora a fost de 22 de milioane de dolari. Mai mult de 640 000 de tone de bolovani și nisip au fost aduse de pe insula Catalina și folosite pentru a construi perimetrele insulelor. Au fost proiectate de Joseph Linesch, care a ajutat, de asemenea, la amenajarea peisajelor de la Disneyland.

“Insulele trebuiau să se amestece cu peisajul local. Principiul călăuzitor a fost că insulele urmau să sporească, mai degrabă decât să distragă frumusețea naturală a portului “, a declarat Frank Komin, vicepreședinte executiv al operațiunilor sudice pentru California Resources Corporation, compania care deține în prezent insulele.

Insulele THUMS sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de Insulele Astronautice, fiind redenumite în cinstea a patru astronauți americani care și-au pierdut viața: Theodore C. Freeman, Gus Grissom, Ed White si Roger B. Chaffee. Ultimii trei au fost astronauții Apollo 1 care au pierit într-un incendiu la tamponul de lansare.

thums-island-36 thums-island-52 thums-island-42 thums-island-12

sursa: http://www.amusingplanet.com/2018/03/thums-californias-secret-oil-islands.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii