Noutăți

Faimosul brad de Crăciun de la Rockefeller Center în New York, ideea muncitorilor italieni

  •  
  •  
  •  

Primul brad de Crăciun la Rockefeller Center a fost ridicat în 1931, în timpul construcției Rockefeller Center din perioada Depresiei, când muncitorii italo-americani au împodobit un brad mai mic de 6,1 m cu „șiruri de merișoare, ghirlande de hârtie și chiar câteva conserve” în Ajunul Crăciunului.

Odată cu iluminarea primului brad oficial de 15 m înălțime, doi ani mai târziu, copacul a devenit ceea ce Rockefeller Center a numit „un far de vacanță pentru new-yorkezi și vizitatori deopotrivă”. Un patinoar a fost deschis sub copac în 1936.

De atunci, Bradul de Crăciun de la Rockefeller Center a devenit o tradiție anuală. Muncitorii și-au pus banii în comun pentru acel copac neluminat, cu ghirlandele făcute de familiile muncitorilor.

Potrivit site-ului web al Rockefeller Center, arborele a fost „de la început… un loc de adunare și o reflectare a ceea ce se întâmpla în lumea din jurul său”.

Al Doilea Război Mondial a introdus decorațiuni simple, patriotice, inclusiv globuri neluminate roșii, albe și albastre și stele din lemn pictate. În 1942, în loc de un copac mare, au fost înălțați încă trei copaci modești, fiecare împodobit într-una dintre culorile drapelului.

Din 1944 până la sfârșitul războiului în 1945, copacul a rămas neaprins . După război, șase proiectoare cu lumină ultravioletă au fost folosite pentru a face să pară ca și cum cele 700 de globuri fluorescente ale copacului ar străluci în întuneric.

În anii 1950, muncitorii au început să folosească schele pentru a decora copacul. Înainte de încheierea deceniului, procesul de decorare necesita 20 de muncitori și nouă zile.

În 1951 postul tv NBC a transmis în direct, pentru prima dată, iluminatul copacului la The Kate Smith Show. În 1969, îngerii vestitori de sârmă ai artistei Valerie Clarebout au fost adăugați în Channel Gardens, în fața copacului de lângă Fifth Avenue.

Clarebout a creat cele 12 sculpturi folosind 75 de puncte de sârmă de metal.

Copacul din 1971 a fost primul reciclat. Deși copacul își face de obicei călătoria pe un pat de camion, în 1998 a fost transportat din Richfield, Ohio, cu cel mai mare avion de transport din lume.

1999 a văzut cel mai înalt copac din Rockefeller Center, un molid de 30 m din Killingworth, Connecticut.

În 2001, în urma atacurilor din 11 septembrie, copacul a fost din nou decorat în nuanțe de roșu, alb și albastru. În 2007, copacul a devenit „verde”, transformându-se la iluminare eficientă din punct de vedere energetic cu LED-uri.

LED-urile folosesc cu 1.200 de kilowați de electricitate mai puțin pe zi, suficient pentru a alimenta o casă de 2.000 de metri pătrați timp de o lună.

De asemenea, din 2007, în fiecare an după expunere, copacul a fost transformat în cherestea și donat Habitat for Humanity pentru a fi folosit în construcția caselor.

Din 2009, copacul este aprins după o numărătoare inversă de 5 secunde, iar din 2011, numărătoarea este urmată de cântecul Joy to the World.

Copacul împodobit rămâne expus la Rockefeller Plaza, între străzile West 48th și 51st și Fifth and Sixth Avenue, cel puțin până pe 6 ianuarie a noului an.

Începând cu 2019, mai mult de jumătate de milion de oameni au trecut pe lângă copac în fiecare zi în timp ce acesta era expus, potrivit Rockefeller Center.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii