Noutăți

Facebook știe de existența dvs, chiar dacă NU aveți profil pe rețeaua de socializare. Ce sunt “profilurile de tipul umbră”?

Fondatorul și directorul Facebook, Mark Zuckerberg, a avut și încă mai are de dat multe explicații în fața lumii, asta după izbucnirea scandalului privind datele cu caracter personal pe care rețeaua de socializare le deține despre fiecare dintre noi, chiar și despre cei care nu au cont de facebook. Da, ați auzit bine, Facebook are date și despre internauții care nu s-au înscris pe cea mai mare rețea socială din lume. În timpul mărturiei susținute în fața congresului american, Zuckerberg a pretins că nu are date despre ceea ce este cunoscut sub numele de “profiluri umbră”.

Dacă a mințit sau nu Zuckerberg, nu putem fi siguri, cert este că subiectul acestor profiluri din umbră de pe Facebook nu este un lucru tocmai nou, a tot fost dezbătut în ultimii cinci ani, de când practica a fost scoasă la iveală de cercetătorii de la Packet Storm Security.

Pentru a explica pur și simplu profilurile de tipul umbră, să ne imaginăm un simplu grup social de trei persoane – Ashley, Blair și Carmen – care se cunosc deja și se au reciproc în adresa de e-mail și numerele de telefon din agendă. Dacă Ashley se alătură Facebook și își încarcă contactele din telefon pe serverele Facebook, pentru a putea folosi mult mai ușor aplicația messenger, atunci Facebook poate vedea toată lista de contacte. Pentru moment, să ne imaginăm că Ashley este prima dintre prietenii ei care se alătură Facebookului. Informațiile pe care le-a încărcat sunt folosite pentru a crea profiluri de tip umbră atât pentru Blair, cât și pentru Carmen – astfel încât, dacă Blair sau Carmen se vor alătura, vor fi recomandate lui Ashley ca prieten.

Apoi, Blair se alătură Facebookului, încărcând contactele telefonului. Datorită profilului de tipul umbră, are o conexiune gata făcută cu Ashley, “Oamenii pe care-i puteți cunoaște” Facebook. În același timp, Facebook a învățat mai multe despre cercul social al lui Carmen – în ciuda faptului că Carmen nu a folosit Facebook niciodată și, prin urmare, nu a acceptat niciodată politicile sale de colectare a datelor.

Și iată cum, fără a avea cont pe Facebook, rețeaua de socializare ți-a făcut deja profilul și știe foarte multe lucruri despre tine. Ea și serviciile secrete interesate de controlul populației…

sursa: http://www.iflscience.com/technology/this-is-what-facebook-knows-about-you-even-if-you-dont-have-a-facebook-account/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii