Noutăți

Fabulos! În România există singura frescă din lume cu Fecioara Maria însărcinată

 •  
 •  
 •  

Din nou pământul și locurile României uimesc prin frumusețea, autenticitatea și unicitatea lor. Astfel, puțini români și încă mai puțini străini știu că într-o străveche biserică de patrimoniu din țara noastră există singura pictură murală din lume care o reprezintă pe Maica Domnului însărcinată cu pruncul Iisus.

Uluitoarea frescă se află în orașul Curtea de Argeș, în Biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Autorul picturii, care datează din secolul al XVI-lea, este necunoscut până în zilele noastre, scena cu Maica Domnului însărcinată find a doua dintr-o serie de 13 scene cu teme biblice. Monumentul este inclus deja în patrimoniul UNESCO, căci Biserica Domnească este ctitoria lui Basarab I din 1352, iar pictura murală din interior datează din vremea lui Vlaicu Vodă.

De la Fecioara Maria, purtând în pântec pe Fiul lui Dumnezeu sau povestea episodic reprezentată a Sfintei Filofteia, și până la bogatul care arde în flăcările Iadului și Iisus cărându-și crucea pe muntele Golgota, cele peste 100 de fresce impresionează prin modul inedit de reprezentare.

Una dintre icoanele absolut unice în lume este cea în care este ilustrată scena biblică a Fecioarei Maria de dinainte de nașterea lui Iisus. Pictată în partea superioară a peretelui drept al bisericii, în naos, icoana o ilustrează pe fecioară susținându-și cu mâna sarcina vizibilă“, a explicat Elena Teodorescu, muzeograful care se ocupă de acest edificiu și obiectiv turistic.

Într-o imagine umanizată, Fecioara apare ca femeie care își poartă sarcina cu greutate, un asemenea mod de abordare nemaifiind întâlnit altundeva în lume. Meșterul anonim care a zugrăvit această icoană a găsit o modalitate absolut originală de a sensibiliza privitorul prin ilustrarea ideii de maternitate și de feminitate în același timp.

Fresca în care apare Fecioara Maria însărcinată se află pe peretele nordic al naosului și poate fi admirată de oricine trece prin Curtea de Argeș și vizitează acest monument istoric extrem de important pentru români, precum și lăcaș de cult.

maica domnului 2


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină •  
 •  
 •  

13 Comments on Fabulos! În România există singura frescă din lume cu Fecioara Maria însărcinată

 1. Lucruri si fapte inedite, nestiute de toti. Extraordinar!

 2. de ce este fabulos?!

 3. Suciu Ilie // 15 mai 2015 at 12:38 // Răspunde

  Ar fi bine ca Ministerul Turismului sa editeze o brosura cu unicatele si raritatile de interes turistic, din Romania, cu fotografii, locatie si o scurta prezentare in 3 limbi de circulatie internationala + romana.Brosura sa fie distribuita gratuit turistilor straini prin chioscurile de presa, librarii, etc.,
  Poate s-ar putea face acest lucru cu bani europeni.

 4. Scena nu este unicat in lume.. este o reproducere dupa o scena de la Chora din Istambul. http://tamedcynic.org/wp-content/uploads/2013/12/Meister_der_Kahriye-Cami-Kirche_in_Istanbul_005.jpg

  • Georgeta Lukacs // 2 iulie 2016 at 23:23 // Răspunde

   La nivelul localitatilor din Romania, autoritatile locale au obligatia morala sa gestioneze , conserve, valorifice documentele istorice, mostenite.

 5. ortega peru // 18 mai 2015 at 21:55 // Răspunde

  Bravo nene tot respectu.

 6. Magdalena Möller // 20 mai 2015 at 18:13 // Răspunde

  Nu este UNICA!!! Unica este de multe ori doar “Incultura”… vezi
  Madonna del Parto, Piero della Francesca, ca. 1457

 7. Titlul este clar : singura fresca din lume

 8. Nu stiu ce vedeti voi,dar eu vad o femeie ce tine in brate un prunc…numai ca e acoperit

 9. Un Google search ti-ar arata ca exista multe astfel de fresce in lume.

 10. ala mic si rau // 28 iulie 2016 at 13:02 // Răspunde

  gresesti-vezi fresca din biserica din Mondragone,Italia

 11. Alexandra Ionescu // 4 mai 2017 at 1:23 // Răspunde

  Este pacat ca nu verificati informatiile pe care le oferiti cititorilor:
  acest monument nu a fost inclus (cel putin, deocamdata – si suntem in 2017) pe lista obiectivelor protejate de UNESCO.
  Va invit sa consultati macar acum site-ul UNESCO si va veti convinge ca ati dezinformat lumea:
  http://whc.unesco.org/en/list/&order=country#alphaR

 12. O fii cea mai veche dar nu e sigura din lume. Documentați-va înainte sa scrieți titluri auto-referențiale. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Madonna_del_Parto

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii