Noutăți

Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele digitale poate duce la orbire

young woman using the smart phone on bed before sleep
  •  
  •  
  •  

Expunerea prelungită la lumina albastră de pe dispozitivele digitale poate duce la eliberarea unor molecule toxice la nivelul celulelor fotoreceptoare, în urma cărora, persoanele trecute de prima tinerețe își pot pierdem vederea; cel puțin asta susține o cercetare a oamenilor de știință de la Universitatea din Toledo.

“Ne expunem continuu la lumina albastră, iar corneea ochiului şi lentilele nu o pot bloca sau reflecta. Nu este niciun secret că lumina albastră dăunează vederii prin distrugerea retinei. Experimentele noastră explică modul în care se petrece acest lucru şi sperăm că aceasta va duce la terapii pentru încetinirea degenerescenţei maculare, cum ar fi un nou tip de picături pentru ochi”, a declarat doctor Ajith Karunarathne, profesor asistent în cadrul Departamentului de Chimie şi Biochimie al Universităţii Toledo.

Echipa dr. Karunarathne a constatat că expunerea la lumină albastră determină retina să declanșeze reacții care generează molecule chimice otrăvitoare în celulele fotoreceptoare: “Este toxică pentru ochiul uman. Ne ucide celulele fotoreceptoare, pe măsură ce molecula de semnalizare de pe membrană se dizolvă. Lumină albastră avem în special pe telefoanele mobile de tipul smartphone sau pe tablete. Nici o activitate similară nu este declanșată la expunerea ochiului la lumină verde, galbenă sau roșie”, a punctat dr. Karunarathne.

Karunarathne a introdus moleculele retinei la alte tipuri de celule din organism, cum ar fi celulele canceroase, celulele inimii și neuronii. Atunci când sunt expuse la lumină albastră și aceste tipuri de celule au murit. Cercetătorii au descoperit că o moleculă numită alfa tocoferol, un antioxidant natural care se găseşte în ochi şi în restul corpului, poate stopa moartea celulelor în cazul acestei expuneri, însă nu oferă niciun fel de protecţie persoanelor vârstnice al căror sistem imunitar este slăbit. Degenerescenţa maculară este principala cauză pentru pierderea vederii în Statele Unite, fiind o afecțiune comună în rândul persoanelor de peste 50 ani. Această afecţiune este cauzată de moartea fotoreceptorilor, celule sensibile la lumină prezente în retină.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180808093907.htm
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii