Noutăți

Explozia controlată în cadrul testului nuclear din Coreea de Nord a fost de 100 de ori mai puternică decât cea de la Nagasaki. Ce ne spun datele seismice

  •  
  •  
  •  

Se presupune deja că statul nord-coreean a efectuat un test cu bomba cu hidrogen. Valurile seismice din testul subteran au fost resimțite în China și au fost detectate rapid atât în Coreea de Sud, cât și în Japonia, ambele state confirmând în mod independent că a fost un test nuclear. Deci ce ne poate spune seismul despre astfel de teste?

Utilizarea a ceea ce se numește “seismologie criminalistică” pentru detectarea și identificarea testelor nucleare datează de la nașterea armelor nucleare. În 1946, SUA au efectuat primul test subacvatic al unei bombe nucleare la Atolul Bikini din Oceanul Pacific.

Undele de șoc create de explozia imensă au fost detectate de seismometre din întreaga lume, iar oamenii de știință au realizat că seismologia ar putea fi folosită pentru a monitoriza astfel de teste. În 1963, la începutul Războiului Rece, testarea nucleară s-a mutat subteran. Undele seismice sunt mult mai dificil de detectat pentru că tremurul se simte pe distante lungi doar la nivel foarte mic – o milionime de centimetru.

north-korea-4

Datele despre cel mai noi test desfășurat de Coreea de Nord ne poate spune dacă a existat o explozie, dar nu ne poate indica ce a cauzat explozia, o încărcătură convențională sau una nucleară. Pentru confirmarea finala, trebuie să ne bazam pe monitorizarea radionuclizilor sau pe eventualele date provenite din supravegherea zonei prin satelit.

Echipamentele actuale nu pot distinge în mod explicit între o bombă de fisiune nucleară și o bombă cu hidrogen termonuclear și nici nu putem spune dacă bomba este suficient de mică pentru a fi montată pe o rachetă, așa cum susține guvernul nord-coreean.

Ceea ce putem obține prin studierea datelor seismologice este o idee despre dimensiunea exploziei. Acest lucru nu este simplu, deoarece mărimea undelor seismice și modul în care acestea se raportează la puterea explozivă a bombei depind foarte mult de locul exact în care a avut loc testul și la ce adâncime a avut loc. Ceea ce este cert este faptul că a fost o explozie mult mai puternică decât cea din 2016. NORSAR, centrul norvegian de monitorizare seismică, estimează că explozia a fost echivalentă cu detonarea a circa 120 de kilotone de TNT. Bombele aruncate peste Hiroshima și Nagasaki în 1945 au avut 15 respectiv 20 de kilotone.

sursa: http://www.sciencealert.com/earthquake-science-north-korea-nuclear-tests

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii