Noutăți

Experimentul Milgram reluat după 50 de ani. Rezultatul? Marea majoritate a oamenilor le-ar face rău semenilor, dacă acest lucru i-ar ajuta să-și atingă propriile scopuri

  •  
  •  
  •  

Un experiment extrem de controversat, realizat acum mai bine de 50 de ani de către Stanley Milgram, psiholog la Universitatea Yale, concluziona faptul că majoritatea oamenilor le-ar face rău semenilor dacă o autoritate superioară le-ar cere acest lucru. Acum, o echipă de cercetători polonezi de la Universitatea de Științe sociale și umaniste au repetat experimentul, iar concluziile au rămas aceleași.  Deși din 1961 și până astăzi multe lucruri s-au schimbat în lume, omul pare să fi rămas tot la fel. În goana după putere, avere sau statut, suntem foarte repede de acord să călcăm și pe cadavre, doar să ne atingem scopul.

“După ce află despre experimentele lui Milgram, marea majoritate a oamenilor pretind că nu s-ar comporta astfel cu cei din jur. Studiul nostru a demonstrat încă o dată cu câtă usurință putem fi de acord cu lucrurile pe care le găsim neplăcute de altfel“, a declarat psihologul Tomasz Grzyb de la Universitatea SWPS.

De la ce a pornit ideea lui Milgram? Ei bine, în iulie 1961 a început procesul criminalului de război Adolf Eichmann, nazist implicat în Holocaust. Milgram a dorit sa știe dacă este posibil ca Eichmann și încă un milion de complici ai Holocaustului să fi urmat ordinele fără a-și mustra conștiința. Pentru a vedea acest lucru a demarat experimentul în cadrul căruia mai mulți subiecți erau îndemnați să electrocuteze o persoană din camera alăturată pe care o puteau auzi țipând, însă nu și vedea, ori de câte ori aceasta răspunde greșit la întrebările adresate de examinator.

Ce este mai interesant, subiecții nici măcar nu auzeau răspunsurile persoanei din camera cealaltă, pur și simplu executau comanda la directivele examinatorului fără a clipi. Li s-a spus chiar că șocul electric devenea din ce în ce mai puternic, că s-a ajuns chiar și la 450 de volți, iar participanții la experiment erau informați că demersul lor îi va răni pe cei aflați în camera alăturată. Ceea ce subiecții nu au realizat a fost faptul că aparatul nu a făcut nimic în afară de a produce un sunet și câteva efecte luminoase, iar persoana din cealaltă cameră era de fapt un actor profesionist care a fost plătit să plângă ca și cum ar avea dureri.

Acum, în cadrul experimentului polonez, 40 de bărbați și 40 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani au fost îndemnați de către un examinator să transmită șocuri electrice unei persoane aflate într-o cameră ori de câte ori aceasta răspundea greșit la întrebări. Subiecții nu auzeau răspunsurile persoanei din cealaltă cameră, deci nu știau dacă răspunde sau nu greșit, ci pur și simplu mergeau pe mâna examinatorului fără să aibă vreun fel de remușcări. Ca și în cadrul experimentului lui Milgram, subiecții nu puneau la îndoială spusele examinatorului iar persoana supusă la șocuri era tot un actor care nu a avut de suferit.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii