-->

Noutăți

Experimentul fascinant din munții Italiei care ar putea explica DE CE EXISTĂ MATERIE în Univers…

De mai mulţi ani, o echipă internaţională de cercetători coboară adânc în interiorul unui munte din centrul Italiei, adunând neobosiţi rezultatele unuia dintre cele mai sensibile experimente de măsurare realizate vreodată, în cel mai rece metru cub din Universul cunoscut.

Cercetătorii caută dovada că fantomaticele particule denumite neutrini sunt indisociabile de corespondentul lor în antimaterie – cu alte cuvinte, dovada că neutrinii sunt simultan particule dar şi propriile lor antiparticule.

Dacă identitatea dublă a neutrinilor va fi observată, ar putea explica un mister cu care se confruntă fizica încă de la începutul primelor observaţii ştiinţifice: de ce există materie? – conform unui material publicat de Space.com.

Avem această simetrie aparent perfectă între materie şi antimaterie. De fiecare dată când obţii o particulă de materie, obţii şi una de antimaterie şi ori de câte ori distrugi o particulă de materie, distrugi şi una de antimaterie. Dacă acest raţionament este adevărat, atunci nu putem avea niciodată mai multă materie decât antimaterie sau invers“, a comentat Thomas O’Donnell, profesor de fizică la Virginia Tech University.

Experimentul CUORE, care înseamnă „inimă” în limba italiană, caută dovezi că neutrinii sunt propriile lor antiparticule – ceea ce fizicienii denumesc „particule Majorana”.

Neutrinii, care trec precum nişte fantome prin materia barionică (ordinară), cu care nu interacţionează aproape deloc, sunt extrem de greu de detectat, tocmai din această cauză. Conform NASA, trilioane de neutrini care îşi au originea în reactorul de fuziune nucleară al Soarelui, trec nestingheriţi prin corpul nostru în fiecare secundă.

Citește mai  mult: Digi 24


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii