Noutăți

Experimentul de pe insula Heligoland. Locul celei mai mari explozii non-nucleare din istorie. VIDEO

După sfârșitul celui de al doilea război mondial, armata britanică a rămas cu un surplus uriaș de explozibil nefolosit. Pentru a nu zace în buncăre, experții militari și seismologii s-au gândit la un experiment ce s-ar fi putut transforma ulterior într-o catastrofă pe bătrânul continent. Ei bine, aceștia au dorit să afle dacă pot cauza valuri seismice, asemănatoare celor provocate de cutremur, prin detonarea controlată de explozibil.

Astfel, în iulie 1946, se întorc în Germania abia distrusă și, în apropierea orașului Soltau, nordul țării, desfășoară un prim experiment care se dovedește a fi un succes, reușind să creeze valuri ce au putut fi observate și de la 50 de km. Însă nu a fost de ajuns. Doreau ceva mai mult, de aceea au început pregătirile pentru o explozie mare, non-nucleară, denumită “Britanic Bang”. Ținta: un mic arhipelag în largul coastei Germaniei, numit Helgoland.

heligoland-5

Heligoland este un mic arhipelag situat la aproximativ 46 km de coasta germană, în Marea Nordului.Acesta constă din două insule, cea mai mare fiind și populată.

Înfrângerea Germaniei face ca populația insulei să fie evacuată, iar britanicii au avut la dispoziție fortificațiile rămase și buncărele subterane pentru a-și aduce echipamentul necesar înregistrării și observării exploziei.

Odată stabilite măsurile de securitate, la 18 aprilie 1947, britanicii detonează circa 6.700 de tone de explozibil, creînd un nor sub formă de ciupercă (la fel ca la o explozie nucleară) care s-a văzut și din îndepărtata Sicilia (Italia). Mai mult decât atât, populația pe o rază de 60 de km a fost anunțată să lase ferestrele deschise în ziua testului, armata temându-se că suflul exploziei ar putea distruge geamurile locuințelor.

heligoland-10

Detonarea care a fost egală cu o treime din energia emanată de către bomba atomică de la Hiroshima, a zguduit principala insulă, modificându-i forma pentru totdeauna. Astăzi vârful este un crater imens, fiind o atracție pentru turiști.

 

sursa:http://www.jstor.org/stable/91443?seq=1#page_scan_tab_contents

sursa:http://www.britannica.com/EBchecked/topic/259929/Helgoland

sursa:http://www.nytimes.com/1987/05/05/world/north-sea-isle-and-the-day-it-blew-up.html


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Experimentul de pe insula Heligoland. Locul celei mai mari explozii non-nucleare din istorie. VIDEO

  1. Daca Transilvania a fost un loc pustiu, de ce atunci cand Attila era mare si tare in cea mai mare parte a Europei nu a cucerit-o, sau macar sa o controleze. Eu am o singura explicatie, fiindca nu a putut. Este evident ca ulterior cucerirea Transilvaniei s-a facut cu concursul papalitatii. Dar influenta nefasta a acestei organizatii nu s-a oprit la Scoala Ardeleana ci a continuat pana in prezent prin faptul ca loveste constant in biserica ortodoxa, pe care a adus-o intr-o stare de degradare maxima aservindusi-o. Cum a ajuns ca patriarhul sa-si faca studiile in occident si citez “Preafericitul Daniel este absolvent al Institutului Teologic din Sibiu în 1974. A făcut doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). Lector în Elveţia în timpul lui Ceauşescu În plină dictatură ceauşistă, Dan Ilie Ciobotea a reuşit să-şi continue studiile în străinătate, la universităţi din Franţa şi Germania, iar începând din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia), unde a fost şi director adjunct între 1986 şi 1988.”

    Citeste mai mult: adev.ro/nl6g3f

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii