Noutăți

Exoplaneta Ross 128 B are condiții perfecte pentru a susține viața și nu este foarte departe de Terra. Exoplaneta are o climă temperată, cu + 20 de grade Celsius la Ecuator

Ross 128 b este o exoplanetă de dimensiunea Pământului, aflată la o distanță de aproximativ 11 ani lumină de noi. Aceasta orbitează în jurul unei stele pitice roșii, pe care o înconjoară o dată la 9,9 zile. Steaua este de două ori mai rece ca Soarele nostru, iar planeta se află la o distanță de 20 de ori mai mică față de ea decât este Terra față de Soare. Această distanță este optimă pentru ca pe suprafața exoplanetei să există apă și o temperatură moderată, care variază între -60 de grade la poli și +20 de grade Celsius la ecuator.

Deși se află mult mai aproape de steaua ei, doza de radiații care ajunge pe suprafața planetei este de doar 1,38 de ori mai mare decât cea pe care o resimnte Terra. Aceste condiții ar face, dacă planeta ar avea viață, ca aceasta să nu fie afectată de radiații. Ce este și mai interesant, datorită deplasării sistemelor solare, peste aproximativ 80.000 de ani exoplaneta Ross 128 b va deveni cel mai apropiat corp ceresc de noi pe care ar putea exista viață în afara Pământului. Ross 128 b va ajunge chiar mai aproape de noi decât este acum planeta Proxima b.

“Deși Ross 128 b nu este geamânul Pământului și există încă multe lucruri pe care nu le știm despre potențialul său, am reușit să întărim argumentul că este o planetă cu o climă temperată care ar putea avea pe suprafața sa apă lichidă și, de ce nu, și viață”, a declarat Diogo Souto, de la Observatório Nacional din Rio de Janeiro, Brazilia.

Astronomii vor să aprofundeze cercetările și să încerce să detecteze posibile urme de oxigen în atmosfera exoplanetei Ross 128 b. Pentru această cercetare se vor folosi de ajutorul Extremely Large Telescope, din Chile, a cărei construcție este estimată a se încheia în anul 2024.

sursa: https://www.techtimes.com/articles/232308/20180715/earths-neighboring-exoplanet-ross-128-b-has-perfect-conditions-to-support-life-study.htm
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii