Noutăți

Există sau nu o legătură? După analiza a peste 200 de cutremure mari, unii oameni de știința consideră că nu există nicio legătură a acestora cu fazele Lunii

În ultimii ani, studiile au arătat că există o corelație între fazele Lunii și cutremure. Două studii separate efectuate în 2016 au constatat faptul că cutremurele mari apar mai des în timpul sau în apropierea fazei de Lună plină. Acum a apărut un nou studiu care contrazice această legătură între cele două evenimente. Potrivit cercetătorului Susan Hough și a echipei sale, care au examinat 204 de cutremure cu o magnitudine de 8 grade pe scara Richter, produse din 1600 și până în prezent, nu există o corelație, un șablon, între fazele lunii și aceste evenimente catastrofale.

“Când aveți date aleatorii, puteți obține tot felul de modele aparente, la fel ca atunci când întoarceți o monedă, uneori e posibil să cadă de cinci ori la rând cap. Dacă avem puțină răbdare și analizăm cutremurele o să observăm că nu toate se produc când este Lună plină. Mă refer la cele mari“, a declarat Hough.

Ideea că există o relație între fazele lunii și cutremure are o istorie lungă și fără îndoială va apărea din nou, susține omul de știință: “Mai devreme sau mai târziu, va fi un alt cutremur mare în timpul unei Luni pline. Atunci oamenii vor vorbi din nou de această legătură, dar nu este așa. Pentru a putea prezice cutremurele ar trebui să ne oerientăm către alte tehnici și nu doar să privim la Lună”.

Între secolul al V-lea î.Hr. și secolul al XIV-lea d.Hr., oamenii considerau că seismele sunt provocate, de regulă, de curenți de aer aflați în interiorul cavităților Pământului. Exista însă și ideea conform căreia cutremurele apăreau ca urmare a tensiunilor existente în scoarță între apă și pământ, idee avansată de filosoful grec Thales din Milet, în secolul al VI-lea î.Hr. Mai târziu, în primul secol al erei noastre, Plinius cel Bătrân vorbea despre seisme ca fiind „furtuni subpământene”.

sursa: http://www.sciencealert.com/earthquakes-moon-phases-time-of-year-random

traducere șia daptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Există sau nu o legătură? După analiza a peste 200 de cutremure mari, unii oameni de știința consideră că nu există nicio legătură a acestora cu fazele Lunii

  1. Luna desi noi o vedem in diferite infatisari este intotdeauna plina.Ar fi culmea sa alergi dupa ea cu o camera ca sa dovedesti asta!Terra desi o simtim solida este o planeta destul de fluida,nu este un simplu pietroi.Luna este implicata si ea in miscarile de ridicare si coborire ale mantalei exterioare(mareele oceanice si ale scoartei),si s-ar putea sa aiba un rol mai mare decit ne inchipuim noi.Cit despre predictibilitate cutremurelor ,da,si ea!Insa in orice eveniment probabilitatea este de 50%…un lucru se va intimpla sau nu.Daca este rau,cu siguranta se va intimpla!O placa din beton avariata o vezi si stai deoparte,insa nu stii cind se va rupe…si este la vedere!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii