Noutăți

Există sau nu o a noua planetă, la periferia sistemului nostru solar? Au apărut noi indicii în susținerea unui răspuns… afirmativ!

  •  
  •  
  •  

Doi astronomi oferă noi dovezi în susținerea teoriei ce privește existența Plantei Nouă, un corp ceresc ipotetic, de mari dimensiuni, aflat în îndepărtatele zone ale sistemului solar, situate dincolo de Pluto. Dacă, într-adevăr, există, Planeta Nouă (supranumită „Planeta Phattie”) ar fi de mărimea lui Neptun sau a lui Uranus, iar orbita sa ar plasa acest corp ceresc la o distanță de aproximativ 700 unități astronomice (sau de 700 de ori mai mult decât distanța medie de la Pământ la Soare).

Dezbaterile despre o posibilă Planetă Nouă se concentrează pe distribuția specifică a orbitelor identificate pentru obiectele trans-neptuniene, în centura Kuiper. Obiectele trans-neptuniene sunt corpuri planetare minore aflate dincolo de cea de-a opta planetă majoră, adică Neptun. Pluto este încadrat, în prezent, ca un obiect trans-neptunian sau planetă pitică. Centura Kuiper este o regiune a sistemului solar ce are o formă de disc și se află dincolo de Neptun, având în componență mii și mii de corpuri cerești.

a

Unele dintre obiectele trans-neptuniene nu intră niciodată pe orbita lui Neptun și se află, toate, la mare distanță de Soare. Acestea sunt cunoscute ca obiecte trans-neptuniene extreme. Acum, unii astronomi de la Universitatea Complutense din Madrid au calculat că trebuie să existe o planetă, situată dincolo de Pluto, care să afecteze orbitele obiectelor trans-neptuniene externe.

Cercetătorii au descoperit că mai multe dintre obiectele trans-neptuniene externe, aproximativ 28 dintre ele, se îngrămădesc, uneori, pe orbită. Aceste obiecte par, în anumite momente, a fi grupate laolaltă în anumite părți ale orbitei, fără niciun motiv cunoscut. Cu alte cuvinte, ele au o configurare orbitală atipică! Motivul propus de oamenii de știință pentru acest bizar fenomen este influența gravitațională a unui corp ceresc enigmatic ce ar putea fi… Planeta Nouă. Un nou studiu ce prezintă aceste concluzii a fost publicat recent în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society și este disponibil în mediul online.

„Presupunând că obiectele trans-neptuniene externe sunt similare din punct de vedere dinamic cu cometele care interacționează cu Jupiter, interpretăm aceste rezultate drept indicii ale prezenței unei planete care interacționează cu ele într-o gamă de distanțe de la 300 la 400 unități astronomice”, declară Carlos de la Fuente Marcos, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat de presă.

e

Marcos precizează, însă, că observațiile sale nu au vreo legătură cu ipoteza Planetei Zece. Teoria existenței Planetei Zece constituie o ipoteză de dată recentă, în care o posibilă planetă de dimensiunile lui Marte s-ar afla nu departe de orbita lui Pluto. Se pare că suntem departe de a cunoaște, în totalitate, chiar și propriul nostru sistem solar. De fapt, mai avem mult de lucru și în direcția elucidării unor mistere de aici, de pe Pământ!

bf

Surse: www.sciencedaily.com, www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii