Noutăți

Există o a doua Terra, la doar patru ani lumină de noi? Astrofizicienii examinează cu maxim interes planeta Proxima b

  •  
  •  
  •  

Colonizarea unei alte planete este unul dintre cele mai îndrăznețe vise ale umanității. Poate că acest vis s-ar materializa mai repede dacă o parte din fondurile utilizate de către marile puteri pentru înarmare ar fi utilizate pentru cercetări în acest sens. Oricum, oamenii de știință scrutează cerul cu mare interes. Dacă nu vor putea descoperi o planetă locuită (cu extratereștrii aferenți), tot ar fi ceva să descopere una… locuibilă.

pb-3

Planeta Proxima b ar putea fi unul dintre acele corpuri cerești prielnice vieții! În opinia experților din cadrul Centrului Naţional Francez pentru Cercetări Ştiinţifice, „cea de-a doua Terră” se află la doar patru ani lumină de Pământ și se pare că deține o atmosferă gazoasă și chiar… un ocean. Planeta în cauză gravitează în jurul Proximei Centauri. Proxima Centauri este cea mai apropiată stea de sitemul nostru solar.

Planeta în cauză este de 1,3 ori mai grea decât Terra iar noile observații arată că este foarte probabil ca pe suprafața sa să se afle apă în stare lichidă. Dacă este prezentă apa în stare lichidă, atunci ar putea fi prezente și unele forme de viață.

a1

Planeta Proxima b, care gravitează la o distanță rezonabilă de soarele său (Proxima Centauri) ar putea să devină, spun astrofizicienii, prima exoplanetă (adică planetă în afara sistemului nostru solar) care va fi cercetată de către roboții trimiși în misiune de pe Pământ.

Proxima b gravitează la o distanță de circa 7,5 milioane de kilometri de steaua sa, adică a zecea parte din distanța dintre Mercur și Soare. Mercur este cea mai apropiată planetă de steaua ce ne dă lumină și căldură. În aceste condiții am fi tentați să credem că Proxima b este o planetă care se află mult prea aproape de Proxima Centauri, pentru a putea fi prielnică vieții și a exista apă în starea de agregare lichidă. Dar astrofizicienii afirmă că steaua Proxima Centauri este de 1000 de ori mai slabă (din punct de vedere al radiației emise) și mult mai mică decât Soarele nostru, așa că, în pofida apropierii dintre stea și planetă, există în continuare posibilitatea ca Proxima b să fie locuibilă.

pb-4

Dimensiunile exoplanetelor sunt calculate în general prin măsurarea cantității de lumină pe care o pot bloca ele, atunci când trec prin fața stelei în jurul căreia gravitează. Măsurătorile care au condus la uimitoarele concluzii de mai sus au fost realizate în cadrul Laboratorului de Astrofizică din Marsilia.

Temperatura existentă la suprafața acestei planete se situează, după estimările oamenilor de știință, între -90° și 30° Celsius. Ar fi bine să se situeze mai aproape de 30° C decât de -90° C, fie vorba între noi. Au mai fost descoperite și alte exoplanete, dar niciuna atât de aproape ca Proxima b.

pb5

Chiar dacă distanța de patru ani lumină pare să fie una enormă, oamenii de știință sunt optimiști, considerând că într-un viitor nu prea îndepărat (câteva decenii) vor putea fi realizate navete spațiale apte pentru o asemenea călătorie, pe care o vor efectua având la bord roboți exploratori. Viitorul va fi plin de surprize, în orice caz!

a

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații: www.dailymail.co.uk

Imagini: www.techryder.com, www.dailymail.co.uk, www.dailystar.co.uk, www.theatlantic.com

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii