Noutăți

Există forme de viață chiar și în cel mai neospitalier mediu de pe Terra. Acest lucru ne dă speranțe cu privire la… existența „extratereștrilor”!

Depresiunea Danakil din nord-estul Etiopiei este considerată, adesea, a fi locul cel mai neospitalier de pe planeta noastră. Totuși, chiar și aici, viața găsește o cale de a exista, lucru care ne face optimiști, în chestiunea existenței unor forme de viață extraterestră, la nivelul sistemului nostru solar.

Pentru a afla dacă formele de viață extraterestră ar putea prospera și pe alte corpuri cerești din sistemul nostru solar, oamenii de știință trebuie să cerceteze cele mai puțin ospitaliere locuri de pe Terra. Indiferent dacă este vorba despre suprafața aridă, distrusă de către radiațiile cosmice a planetei Marte, despre stratul gros de gheață de pe satelitul Titan sau despre enigmaticele oceane de pe Europa și Enceladus, găsirea vieții în afara Planetei Albastre nu va fi o sarcină ușoară.

În timp ce ne-am putea gândi la Pământ ca la o planetă cât se poate de potrivită pentru viață, există locuri, pe planeta noastră, care nu-s deloc ospitaliere. Unul dintre acele locuri este Depresiunea Danakil, un iad terestru aflat în Etiopia. Danakil este un pustiu arid, din al cărui peisaj aproape nepământean nu lipsesc vulcanii și lacurile de acid. Și totuși, chiar și aici viața găsește neașteptate posibilități de a înflori.

c

O echipă de cercetători a explorat diferite zone de la Danakil, sperând să înțeleagă modul în care se pot adapta formele de viață inferioare la mediile extreme. Adevărul este că oamenii de știință nu se prea așteptau să găsească vreo formă de viață, în cele mai neprielnice locuri de la Danakil. Temperaturile sunt extrem de ridicate, erupțiile vulcanice sunt ceva la ordinea zilei iar bazinele de acid păreau să fie locuri total incompatibile cu viața.

După cercetări amănunțite, însă, cercetătorii au găsit forme de viață chiar și în inospitalierul Danakil. Astfel, cercetătorii au descoperit ADN provenit de la bacteriile extremofile care s-au adaptat la mediul ostil, chiar și bazinele pline de acid otrăvitor. Continuând investigațiile, echipa de cercetare a identificat, în bazinele de acid, bacterii care pot trăi, fără probleme, într-un mediu care prezintă un pH egal cu zero. Noțiunea de organisme extremofile se referă la acele forme de viață care pot supraviețui în medii extrem de neprielnice.

În cazul de față, este vorba despre bacterii acidofile, ce trăiesc la un pH mai mic de 3, însă există, în alte zone ale lumii, și bacterii alcalofile (ce rezistă unui pH mai mare de 9) sau bacterii termofile, pe care nu le distruge nici măcar apa fierbinte. De altfel, se pesupune că primele forme de viață de pe Terra au apărut în izvoarele termale din adâncurile planetei.

Aceste descoperiri sunt de foarte bun augur pentru oamenii de știință, care speră să găsească forme de viață (extraterestră) și în alte zone ale sistemului nostru solar. Formele de viață simple s-au dovedit extrem de rezistente la mediile extreme, iar în cele mai neprielnice locuri din deșertul Danakil este, se pare, mult mai greu de „trăit” decât în cele mai favorabile locuri de pe planeta Marte sau de pe satelitul Europa. Poate că descoperirea „extratereștrilor”, sub o formă bacteriană, este doar o chestiune de timp.

a

d

Surse: www.popularmechanics.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Există forme de viață chiar și în cel mai neospitalier mediu de pe Terra. Acest lucru ne dă speranțe cu privire la… existența „extratereștrilor”!

  1. cetățeanul tulburat // 8 august 2017 at 18:22 // Răspunde

    Pentru multă lume nu există vreun dubiu că nu ar exista viață și altundeva în afară de planeta pe care ne aflăm, nu demult ați postat imagini și film cu cel umanoid mumificat…în urmă cu trei ani a mai fost prezentat în șoaptă un umanoid de câțiva centimetri înălțime care a fost descoperit în deșertul Atacama, o căutare pe Google și apar imagini cu el…Până la urmă ar trebui să ne întrebăm ce rost avem noi pe planeta asta? Să trăim în minciuna sistemului ticăloșit în care trebuie doar să alergăm după banii lor să plătim energia care ne-o fabrică ei?! De ce suntem ținuți în minciună? Pentru că nepoții naziștilor îndoctrinați din tată-n fiu au plăcerea să distrugă planeta și rasa umană, societatea asta corporatistă e invenția lor, ei au creat structura securistă la nivel planetar, trusturile media e unealta lor, tot ei inventează inamici doar să se înceapă un război de orice fel în orice zonă pe planetă…singurul lucru pe care putem să-l facem e să-i demascăm!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii