Noutăți

Evoluție sau involuție? Oamenii sunt cele mai violente viețuitoare de pe planetă

  •  
  •  
  •  

De ce sunt oamenii violenți unii cu alții? Este o întrebare care a fost pusă de mii de ani. Cercetătorii din Spania au analizat mai mult de patru milioane de decese de-a lungul timpului. Au cuantificat nivelul de violență la 1.024 de specii de mamifere din 137 de familii taxonomice și din 600 de populații umane, de acum 50.000 de ani și până astăzi. Concluziile? Mai mult de 2% din decesele umane au fost cauzate de conflictele interumane, comportamentul nostru nefiind la bază diferit față de a altor primate, deși, în esență ne considerăm ființe superioare, raționale, empatice etc.

În mod ironic, violența umană poate fi rezultatul vieții noastre sociale. José María Gómez, membru al Consiliului Superior al Spaniei pentru Cercetare Științifică, a declarat că la fel ca și la primatele inferioare, și omul urmărește să-și protejeze resursele pe care le deține pentru a-și întreține grupul, statul din care face parte: “Speciile teritoriale și sociale au prezentat valori semnificativ mai mari de violență decât mamiferele solitare și nonteritoriale. Acest lucru este ceva care ar trebui să ne de-a de gândit!”.

animale box

De asemenea, studiul a mai arătat că, în conformitate cu dovezile observate, nivelurile de violență letală printre oameni au fluctuat în funcție de perioadele istorice. În timp ce cifra a fost de aproximativ 2% pentru omul preistoric, nivelul de violență a crescut în alte epoci, cum ar fi epoca fierului și perioada post-clasică (în urmă cu aproximativ 500-800 de ani) și a scăzut puțin în timpurile mai moderne.

Gómez declară că această cercetare scoate în evidență modul în care oamenii înțeleg să controleze tot ceea ce îi înconjoară și chiar dreptul asupra vieții și al morții: “Mesajul principal al studiului nostru este că indiferent cât de violenți sau pașnici am fi la origini, putem controla nivelul violenței interpersonale prin schimbarea atitudinii. Putem construi o societate pacifistă, dacă dorim”.

sursa: livescience.com

sursa: theguardian.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii