Noutăți

Eveniment extraordinar: reconstituirea unei nunți tradiționale din anul 1941. Foto și Video

Cu toată presiunea globalizării nivelatoare, România reușește încă să își păstreze tradițiile. Și nu oricum! Dacă în majoritatea țărilor europene tradițiile sunt mai degrabă elemente de muzeu, aici, la noi, ele încă fac parte din sufletul țăranului român, sunt una cu el. Așa se face că reconstituirea unei nunți din anul 1941 este autentică și acum prin conservarea tradițiilor străvechi.

Inițiativa acestui eveniment extraordinar a avut-o studenta Patricia Marina Toma, care a ținut neapărat să pună în scenă o nuntă tradițională românească prin reconstituirea nunții străbunicii sale Măriuța Licuții, încă în viață (94 de ani).

Foto: hoinarprinsalaj

nunta 10

Patricia Marina Toma cu mirele

mariuta

Măriuța Licuții

Replica nunții din secolul trecut a avut loc la sfârșitul lunii iulie, în satul Marin din județul Sălaj și a fost un succes extraordinar – peste 100 de nuntași au făcut cunoscută lumii minunata tradiția locală de nuntă, așa cum se poate vedea din imaginile și reportajul tv din acest articol. Înconjurată de rude și nepoți bătrâna Măriuța Licuții a îmbrăcat costumul tradițional de acum 75 de ani, în timp ce strănepoata ei, Patricia Marina Toma, îmbrăcată la rândul ei în mireasă, a realizat replica nunții din vremea celui de Al Doilea Război Mondial.

nunta 7 nunta 8 nunta 9

nunta 12 nunta fete

Dar cum trăim în România, inițiativa studentei Patricia Marina Toma nu a fost agreată exact de instituția județeană care ar fi trebuit să o sprijine: Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, centru condus de Daniel Săuca. Deși domnul Daniel Săuca i-a refuzat categoric studentei Patricia Marina Toma orice sprijin în organizarea acestei nunți (ba chiar a făcut-o să plângă), acest lucru nu l-a împiedicat să vină la eveniment cu echipa proprie de filmare și să îl înregistreze. Mai mult decât atât, numele dânsului a ajuns în Evenimentul Zilei care ne spune:

“Managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, a declarat pentru Radio România Actualităţi că evenimentul nu este o premieră în Sălaj, o asemenea scenă de nuntă tradiţională fiind organizată în urmă cu câţiva ani şi în localitatea Stîrciu. Potrivit lui Daniel Săuca, un astfel de eveniment îşi propune să le arate mai ales tinerilor ce înseamnă o nuntă tradiţională de pe Valea Crasnei.”

Ca să vezi: la spartul târgului, nunta e bună și pentru domnul Săuca. Acum dă bine la imaginea sa și a centrului pe care îl conduce. Că în materialul său nu a pomenit de doi dintre principalii organizatori ai evenimentului – Mircea Groza și profesorul Avram Fițiu (nepotul celei a cărei nuntă a fost reconstituită) – marchează doar gradul de ipocrizie și meschinărie al personajului care conduce Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

nunta 16

Avram Fițiu: ”Trebuie să vedem evenimentul mai mult decât prin dimensiunea lui culturală, un eveniment cultural prin care ne simțim bine, ne-am îmbrăcat în costum popular și încercăm să socializăm. Încercăm să transformăm evenimentul dintr-unul cultural într-unul social și economic, pentru că nunta a fost acum 70 de ani un eveniment social și economic deopotrivă.”

Să ne bucurăm de imaginile de acest eveniment și să avem încredere în viitorul acestui neam. Cu tineri ca Patricia Marina Toma avem șansa să rămânem în picioare într-o lume în care tot mai mulți ajung în genunchi…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

nunta 6

nunta 15

nunta 17

VIDEO:

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Eveniment extraordinar: reconstituirea unei nunți tradiționale din anul 1941. Foto și Video

 1. Sunt convins ca traditia romaneasca nu va pieri in veci !!!

 2. Emotionant..foarte frumos 🙂

 3. Sunt convins că “tradiția” furtului de merite nu va pieri în veci !!!…

  Este foarte simplu atunci cînd cineva realizează un lucru frumos, un lucru unicat, ceva care să merite respectul deosebit pentru eforturile depuse.
  Și la fel de bine în “tradiția” noastră strămoșească, cineva care nu are absolut nici o contribuție, își trece în palmares meritele.
  C’asai la noi…
  Este foarte trist că nu se încurajează și alte mainfestari care fac cinste poporului român, este păcat să se piardă aceste tradiții, aceste frumoase obiceiuri care ne-au însoțit istoria. Ori fiecare astfel de manifestare musai trabuie să primească sigla consiliului suprem, ca și cum ar fi marele organizator al respectivelor evenimente, chiar dacă meritul lor este un zero total… chiar sînt încurajați cu uși închise în nas… cu sfidari mai mult sau mai puțin directe… cu încurajări care nu fac parte dintr-un vocabular care să facă cinste conducătorilor neobosiți și însetați de putere…
  Cu toate acestea, mai sînt persoane care reușesc să înghită toate aceste porcării, și să afișeze țării și lumii întregi, să le arte elemente de valoare, care sînt cu mult deasupra penibilitatii unor minți înguste.
  Cinste lor !

 4. Nu este o noutate, cum spune D.S., ci este o continuitate. Normal ar fi ca D.S., directorul Centului de Cultura Salaj sa initieze astfel de evenimente culturate. El uraste traditia, nu suporta „Memoria Salajului”. Bine ca foloseste banii nostri pentru publicarea maretei sale opere poetice!!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii