Noutăți

Eurostat: Aproape 43% din teritoriul Uniunii Europene era acoperit de păduri în 2015

  •  
  •  
  •  

Pădurile şi terenurile împădurite acopereau, în 2015, aproape 182 de milioane de hectare în Uniunea Europeană, aproximativ 43% din suprafaţa terestră totală a blocului comunitar, existând 0,36 hectare de pădure per capita, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică Eurostat. Astfel, pădurile acoperă o suprafaţă de teren uşor mai mare decât cea destinată agriculturii (aproximativ 41%).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Pădurilor, marcată anual la nivel mondial pe 21 martie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Cele mai extinse zone cu păduri se află în Suedia (30,5 de milioane de hectare), Spania (27,6 de milioane de hectare) şi Finlanda (23 de milioane de hectare).

Pădurile care acoperă suprafeţele terestre sunt un indicator global în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG) şi un indicator al EU-SDG (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale UE).

În şapte state membre, mai mult de jumătate din teren era împădurit în 2015. Peste trei sferturi din teren era împădurit în Finlanda şi Suedia, în timp ce procentul din Slovenia este de 63%. În trei ţări membre procentual variază între 54 şi 56%: Estonia, Letonia, Spania şi Portugalia.

Pădurile joacă un rol semnificativ în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG). Pădurile din UE au absorbit în 2016 echivalentul a 417 milioane de tone de CO2, corespunzător a circa 9% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (4,41 milioane de tone), faţă de sub 7% (375 milioane de tone) în 1990.

Comparativ cu emisiile de GHG din fiecare stat membru, în 2016 pădurile au absorbit 74% din CO2 în Suedia, 56% în Finlanda, 53% în Lituania, iar între 20% şi 30% în Slovenia, Letonia, Croaţia şi România. (Știre AGERPRES)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii