Noutăți

Eugen Ionesco despre Mihai Șora: COMUNIST, TURNĂTOR…

Scriitorul Fabian Anton, realizatorul documentarului despre torționarul comunist Franz Țandără, a transmis sâmbătă redacției ActiveNews o mărturie despre cum era văzut filosoful Mihai Șora – prezentat recent de eMAG drept „susținător al libertății și al drepturilor omului” – de către colegul lui de generație rămas în Franța, scriitorul Eugen Ionesco.

„Fiindcă tot este la modă Cazul Șora, las aici ca mărturie cuvintele lui Eugen Ionescu către Barbu Brezianu (fost deținut politic). Am mai publicat pagina asta din jurnalul lui Barbu Brezianu și acum vreo 10 ani dar văd că unii tot n-au înțeles cum stă treaba”, a scris Fabian Anton în descrierea fotografiei unei pagini din jurnalul scriitorului și criticului de artă Barbu Brezianu.

Iată transcrierea textului:

„- Mă întreabă ce cred despre Șora.
– Nimic bine.
– În 1940 și ceva era la Paris, era comunist și m-a îndemnat să colaborez cu românii iar Rodicăi i-a propus chiar să lucreze la Ambasadă. Firește că refuză. Este un suspect. Să afle toată lumea. Să nu fie ascunsă atitudinea lui de atunci. De la mine să se știe. Cînd a vrut sa revină în Franța nu i s-a mai dat voie. A fost turnător”, își amintea Barbu Brezianu că i-ar fi spus Eugen Ionesco despre Mihai Șora.

IMPORTANT DE ȘTIUT DESPRE ACTIVITATEA COMUNISTĂ A LUI MIHAI ȘORA: Mihai Șora a lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe (1948 – 1951), anii cruntei represiuni staliniste, când sute de mii de intelectuali erau omorâți sau închiși la Aiud, Sighet, Pitești, în colonii de muncă. Ca tânăr comunist, persecutat de forțele burgheze din Franța a lucrat în subordinea Anei Pauker. Nu a suferit nici un minut vreo persecuție politică, fiind apoi numit ca șef de secție la Editura pentru limbi străine (între 1951 și 1954), editura care publica în limbi străine (mai ales rusă) „operele” lui Dej, Pauker, Luca, Chișinevschi sau mai știu eu care șef comunist, apoi fiind trimis ca redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954 – 1969). (Evz.ro)

NOTĂ: Potrivit Wikipedia, Eugène Ionesco (n. 26 noiembrie 1909, Slatina, Regatul României – d. 28 martie 1994, Paris, Republica Franceză) a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze.

Citește mai mult: ActiveNews.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Eugen Ionesco despre Mihai Șora: COMUNIST, TURNĂTOR…

  1. Olimpia Iancu // 27 octombrie 2019 at 8:54 // Răspunde

    Interesant ca abia acum va vine bine sa ne dezvaluiți toate astea?Nu va ia in seama nimeni.Chiar daca este ceva adevarat,vi se va pune ștampila de pesedist.Mihai Șora o fi fost cooptat la biroul Anei Pauker fiindca era f.bun traducator…eu așa știu și?Ce importanță are?Este important ce a facut și ce face in prezent.Țineți-vă mizeriile vechi de decenii in sertare.Nu a suferit nimeni din cauza filozofului,aș vrea sa vad și eu macar un singur om ajuns la pușcărie din cauza lui.Tatl meu profund antucomunist,ii ure de moarte,a cerut sa intre in PCR ca sa poata fi admis la școala de maiștri lucrând unde credeți?La mina de Uraniu de la Lișava.Pe atunci daca nu erai membru pcr iți murea familia de foame.Trebuia sa faceți propaganda asta deșănțată impotriva unui om cu ani in urmă nu acum cand Romania este condusa de o gașcă de zeci de ori mai nociva ca a Annei Pauker.PSD-ul a distrus fibra romanului,l-a făcut să emigreze,a blocat orice inițiativă sănătoasă in țara asta iar Mihai Șora deschide ochii generației tinere impotriva corupției și abuzurilor.Să vă fie rușine pt aceste mizerii,oricum nimeni nu va crede.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii