Noutăți

Este sensul vieții noastre să lăsăm urmași ? Ce ne spune știința…

  •  
  •  
  •  

Din perspectiva genelor evolutive, genele sunt nemuritoare, iar rolul nostru, sensul de bază al vieții noastre este de a perpetua genele. În câteva secole, toate urmele existenței noastre ca indivizi umani, amintiri despre noi, realizările noastre personale vor fi probabil dispărute și uitate, cu excepția genelor care supraviețuiesc de la aceia dintre noi care au reușit să se reproducă.

Dar, desigur, nu experimentăm lumea din perspectiva evoluției unei gene, ci din perspectivă personală, individuală, nu ca un distribuitor de material genetic. Viața pe care o primim de la părinți nu vine dintr-o idee generică abstractă de a propaga genele, ci din iubire. Ne pasă de noi înșine și de ceilalți ca persoane, nu ca o menajerie genetică. 

Reproducerea ca răspuns la semnificația vieții nu poate fi respinsă însă atât de ușor. Evoluția genetică este semnificația vieții biologice. Desigur, evoluția în sine nu are o direcție sau o teleologie specifică, iar genele în sine nu sunt conștiente. 

Din punctul de vedere al genelor noastre, a face copii trebuie să fie sensul vieții, susține Dr. Lawrence Rifkin:Existența noastră trebuie să fie transferă generațiilor viitoare. Desigur, există o mulțime de oameni cu semnificație a căror existență nu este definită de scopul de a avea copii, dar evoluția nu poate fi atât de ușor respinsă. Datorăm existența noastră acestui proces, iar viitorul nostru depinde de el. Este foarte posibil ca sensul vieții tale ca o creatură biologică, la fel ca toate celelalte, este de a lăsa urmași și de a asigura supraviețuirea speciei“.

Deci, lăsarea de urmași este sensul vieții? Reproducerea și supraviețuirea genetică pot fi una dintre semnificațiile vieții, dar nu este în mod inevitabil sensul vieții noastre.

sursa: https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/is-the-meaning-of-your-life-to-make-babies/

sursa: https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/is-the-meaning-of-your-life-to-make-babies/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Este sensul vieții noastre să lăsăm urmași ? Ce ne spune știința…

  1. Motivul este felul in care este conceput microuniversul in care traim;totul este regenerabil,chiar si viata.De fapt cite forme reale de viata sunt pe Terra?O mina!Chiar si noi traim mai departe prin urmasii nostri-muri viu sau muri mort?Uneori copiii,la virste fragede,iti povestesc visele lor,lucruri pe care nu aveau de unde sa le stie.Dar cine sa asculte elucubratiile piticaniei!
    Apoi nu le mai au,incep sa uite.Normal,nu sunt visele lor.Recombinare genetica sau altceva,in urma careia sa fie intr-un corp nou,aproximativ unul din stramosi,sau chiar cineva mai apropiat?Aproximativ;poate chiar variabilitatea permite acest lucru,adica nu chiar acelasi!Ar fi cel mai probabil un act de regenerare a al vietii.Daca este adevarat,noi suntem de vina,doar ca ne gindim mereu la sfirsit!Totul este regenerabil.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii