Noutăți

Este posibil ca stelele care au explodat să fi atacat Pământul antic

  •  
  •  
  •  

Pentru strămoșii noștri Australopithecus care au cutreierat Africa acum 2,5 milioane de ani, noua stea strălucitoare de pe cer ar fi trezit cu siguranță curiozitatea. La fel de luminoasă ca Luna plină, ar fi aruncat umbre noaptea și ar fi fost vizibilă în timpul zilei.

Pe măsură ce supernova a dispărut în următoarele luni, probabil că a dispărut și din memorie. Dar a lăsat alte urme, ieșind acum la lumină.

În ultimele două decenii, cercetătorii au găsit sute de atomi radioactivi, prinși în minerale de pe fundul mării, care provin dintr-o explozie antică ce marca moartea unei stele din apropiere.

Combustibilul său de fuziune s-a epuizat, steaua s-a prăbușit, generând o undă de șoc care i-a aruncat straturile exterioare într-o minge de gaz și praf în expansiune, atât de fierbinte, încât a strălucit pe scurt ca o galaxie – și, în cele din urmă, a aruncat pe Pământ acei atomi revelatori.

Eșuând de la sute de ani lumină distanță, fulgerul de raze X și raze gamma probabil nu a făcut rău pe Pământ. Dar mingea de foc în expansiune a accelerat și a generat raze cosmice – în principal nuclee de hidrogen și heliu – pentru a se apropia de viteza luminii.

Aceste proiectile au sosit furtunos, zeci de ani mai târziu, urcând într-o fusiladă invizibilă care ar fi putut dura mii de ani și ar fi putut afecta atmosfera – și viața.

Într-o serie de studii și speculații, astronomii și-au schițat efectele potențiale. Un baraj de raze cosmice ar fi putut spori ratele de mutație prin erodarea stratului protector de ozon al Pământului și generarea de dușuri de particule secundare, care pătrund în țesuturi.

Distrugând prin atmosferă, particulele ar fi creat, de asemenea, căi pentru fulgere, probabil aprinzând o serie de incendii. În același timp, reacțiile atmosferice declanșate de radiații ar fi putut duce la o ploaie de compuși de azot, care ar fi fertilizat plantele, atrăgând dioxidul de carbon.

În acest fel, evenimentul ceresc ar fi putut răcori clima și ar fi contribuit la inițierea epocii glaciare acum 2,5 milioane de ani, la începutul epocii pleistocene.

Chiar și luate împreună, efectele „nu sunt ca evenimentul de dispariție a dinozaurilor – este mai subtil și local”, spune Brian Thomas, un astronom de la Universitatea Washburn care a studiat efectele pământești ale catastrofelor cosmice timp de aproape 2 decenii, notează Science Magazine.

Pentru astronomi, o sclipire bruscă de lumină pe cer astăzi ar fi cea mai bună șansă de a vedea cum supernova afectează Pământul. Dar șansele sunt slabe că vom vedea un spectacol de lumini precum cel care ar fi putut uimi strămoșii noștri îndepărtați.

Betelgeuse, un gigant roșu relaxat care ar putea exploda cândva în următorii 100.000 de ani, s-a stabilit în ultimele luni și, în orice caz, se află la mai mult de 500 de ani lumină distanță.

Sco OB2 se îndreaptă acum spre Soare. Și folosind date de la succesorul lui Hipparcos, misiunea europeană Gaia, Breitschwerdt a urmărit alte 10 grupuri de stele.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii