AIM radionica curs online

Noutăți

Este Omul de Neanderthal o specie diferită sau este un strămoș direct al omului modern?

Omul de Neanderthal a „împărțășit” multe caracteristici comune cu omul modern, fiind diferit din punct de vedere genetic doar în proporție de 0,12%. Dovezile arheologice indică faptul că a trăit Europa precum și în unele părți ale Asiei de Vest, într-o perioadă de timp cuprinsă cu aproximație undeva între 230.000 și 40.000-30.000 de ani în urmă. Au fost propuse mai multe teorii pentru a explica dispariția lui, printre care și cea a pierderii competiției pentru supremație cu Homo Sapiens, însă nu toți oamenii de știință cred în această ipoteză.

Cercetările recente ale ADN-ului au scos la iveală faptul că cei mai mulți neanderthalienii au murit în Europa de Vest în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, și doar o rămășiță a speciei a reușit să reziste în următoarele milenii migrând spre Europa de Est și sud. Cercetătorii care au descoperit această extincție în masă susțin că de vină ar fi fost schimbările climatice din acea perioadă, era glaciară și erupțiile unor vulcani. Indiferent de cauze, cert este că doar o mână de supraviețuitori au rămas în zonele calde sudice ale Europei, unde au încercat să se adapteze noilor condiții.

Deși se credea că Homo Sapiens a ajuns în Europa acum aproximativ 35.000 de ani, studiile recente au arătat faptul primii oameni moderni de pe bătrânul continent au trăit în urmă cu aproximativ 45.000 cu ani. Această perioadă coincide cu perioada de extincție a omului de Neanderthal. Coincidență? Mulți cred că nu, concluzia fiind că Homo Sapiens pur și simplu sunt neanderthaleni evoluați, care au reușit să se adaptaze noilor condiții climatologice.

Omul de Neanderthal și Homo Sapiens au mai multe în comun decât se credea în urmă cu un deceniu. Potrivit cercetărolor, și primii aveau gena FOXP2, genă ce permitea vorbirea, erau capabili să folosească unelte pentru vănâtoare, mergeau asemenea oamenilor moderni și există inclusiv dovezi care arată faptul că nu erau atât de sălbatici pe cât am crede, având grijă de persoanele bolnave sau membrii comunității din care făceau parte.

Totuși teoria acceptată la scară largă este aceea conform căreia că Omul de Neanderthal și Homo Sapiens au evoluat separat dintr-un strămoș comun numit Homo Heidelbergensis. Dacă este sau nu așa rămâne ca dovezile și progresele tehnologice viitoare să ne ofere un răspuns mult mai limpede.

sursa: todayifoundout.com/

sursa: discovermagazine.com

sursa: geneticliteracyproject.org

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Este Omul de Neanderthal o specie diferită sau este un strămoș direct al omului modern?

  1. Mai mult!Ei ar putea fi chiar parintii nostrii.Acceptindu-ne au putut face un salt in timp.Suntem altfel,insa,daca acceptam si noi inteligenta materiei,inteligenta proprie a corpului fiecarei fiinte vii,inteligenta datorata simturilor….de fapt ne-am rezumat doar la a citi in oase,pietre,lemne,metale,dar…oare cum gindeau!?Totul in jur iti vorbeste ,totul este plin de sclipiri de geniu si de fragmente utile….ne este frica sa le adunam si sa acceptam;poate ca ceea ce am afirmat, nu este batut in cuie si am putea pierde pozitie si bani!Scoala,medicina,sclipirile de geniu,rarele clipe de fericire adevarata, ar putea fi interactiuni cu propria inteligenta, reala;nu o simtim si nu o acceptam.S-ar putea ca aceste lucruri pierdute(suntem altfel!),sa nu ne permita sa aflam real; cine suntem?

  2. Nu stiu de ce dar cand am citit Homo Heidelbergensis era sa ma sufoc de ras. Mi-au venit in minte Plesu si Liiceanu. 🙂 )))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii